MOL Grupa o svom pejzažu zelene hemije

Kupovinom Szarvas Biogas Plant, postrijenja za preradu organskog otpada za proizvodnju električne i toplotne energije MOL Grupa želi da proširi svoj portfolio biogoriva, kako bi ispunila ciljeve postavljene Direktivom Evropske unije o obnovljivoj energiji. Ova kupovina je u skladu sa MOL-ovom strategijom SHAPE TOMORROV 2030+, poručuju iz MOL Grupe precizirajući da aktivno oblikuju pejzaž zelene hemijske, petrohemijske i rafinerijske industrije, da bi činili pozitivan uticaj na životnu sredinu.

MOL Grupa se dogovorila sa kompanijom BayWa AG da kupi Szarvas Biogas Plant, postrijenje za preradu organskog otpada za proizvodnju električne i toplotne energije kroz kogeneraciju, sa vršnom snagom od oko četiri megavata (MW). Fabrika godišnje preradi više od 40.000 tona otpada iz proizvodnje mesa u regionu i još 53.000 tona zaostalog otpada (kao što je stajsko đubrivo) sa okolnih farmi, na kojima se uzgaja stoke i prerađuje meso. Pored toga, oko 18.000 tona poljoprivrednog supstrata koristi se kao sirovina za fabriku, koja ukupno proizvodi više od 12,5 miliona kubnih metara biogasa.

MOL Grupa želi da proširi svoj portfolio biogoriva kako bi ispunila ciljeve postavljene Direktivom Evropske unije o obnovljivoj energiji. Ova akvizicija je, takođe, u skladu sa ciljevima REPowerEU akcionog plana, koji postavlja visok cilj za proizvodnju biogasa i metana, kako bi se razumno povećala ukupna energetska nezavisnost Evropske unije.

Iz kompanije ističu da je osećaj odgovornosti za sigurnost snabdevanja energijom u regionu Centralne i Istočne Evrope fundamentalni deo identiteta MOL Grupe i načina razmišljanja o radu i razvoju.

Veliki proizvodni kapaciteti

Za MOL Grupu akvizicija Szarvas biogasnog postrijenja je odlična prilika da proširi portfolio održive proizvodnje energije sa potencijalom za postizanje važnih sinergija unutar kompanije. Fabrika ne samo da ima jedan od najvećih proizvodnih kapaciteta biogasa u centralnoj i istočnoj Evropi, već se nalazi u oblasti gde su prisutne i aktivne istraživačke i proizvodne aktivnosti MOL-a. Ovo stvara jedinstvenu sinergiju, obezbeđujući infrastrukture biogas postrojenjima za nadogradnju njihovih gasnih proizvoda.

MOL Grupa, takođe, ceni znanje i iskustvo, praksu i mogućnosti koje Szarvas biogasna postrojenje mogu da im donesu, da im omoguće razvoj održivog portfolija. Imaju, kako ističu, kredibilnu nameru da postanu regionalni trendseter u energetskoj transformaciji.

U skladu sa svojom strategijom SHAPE TOMORROV 2030+, MOL Grupa je posvećena promovisanju održivosti i doprinosu kružnoj ekonomiji kroz strateška partnerstva, inovativna istraživanja i razvoj i ciljana ulaganja. MOL Grupa aktivno oblikuje pejzaž zelene hemijske, petrohemijske i rafinerijske industrije, čineći pozitivan uticaj na životnu sredinu.

Navode, takođe, da je kompanija posvećena transformaciji svojih tradicionalnih operacija zasnovanig na fosilnim gorivima u niskougljenični, održivi poslovni model. Cilj im je da do 2050. godine postanu karbonski neutralna kompanija, istovremeno oblikujuću kružnu ekonomiju sa niskim sadržajem ugljenika u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti