Cene naftnih derivata: Koliko ide državi a koliko naftašima?

Nafta jeftinija od 40 dolara za barel

Barel sirove nafte pojeftinio je na oko 39 dolara jer su ulagači zabrinuti zbog naglog rasta zaliha u SAD i daljeg širenja pandemije virusa korona u svetu.

Cene barela sirove nafte „potonule“ su u danas na međunarodnim tržištima na oko 39 dolara pod uticajem naglog rasta zaliha u SAD i daljeg širenja pandemije koronavirusa, što je povećalo zabrinutost za potražnju, piše SEEbiz.

Na londonskom tržištu barel je pojeftinio 2,07 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i prodavan je po ceni od 39,13 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,27 dolara nižoj ceni, od 37,30 dolara. Juče je u vreme zatvaranja bio u plusu 2,6 posto.

Trgovce je zabrinuo nagli rast zaliha sirove nafte i benzina u SAD, prema izveštaju Američkog instituta za naftu (API). Zalihe sirove nafte porasle su za 4,6 miliona barela, a analitičari koje je anketirao Reuters očekivali su rast za 1,2 miliona barela.

„Zalihe su snažno porasle prema ključnim API-jevim podacima, pa ne iznenađuje što su cene nafte jutros pale u očekivanju službenih podataka EIA (državne uprave za naftu)“, rekao je Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

Tržište je poljuljao i rekordan broj slučajeva covida 19 u Sjedinjenim Državama, Rusiji, Francuskoj i drugim zemljama u proteklim danima. evropske vlade uvele su nova ograničenja kako bi obuzdale brzo širenje virusa.

Raspoloženje je prigušilo i jučerašnje priznanje američkog predsednika Donalda Trumpa da će novi paket pomoći u korona krizi verovatno biti usvojen tek nakon predsedničkih izbora, koji će biti održani 3. novembra.

Pritisak na cene nafte stvara i libijska proizvodnja, koja bi tokom narednih nedelja, nakon ukidanja blokade ključnih naftnih polja, trebala porasti na milion barela dnevno.

Snažan pad cena nije zaustavilo ni zatvaranje proizvodnje u Meksičkom zalivu, zbog približavanja uragana Zeta. Naftne kompanije i luke duž američke obale počele su sa evakuacijom već početkom nedelje.

„Smatramo da će Zeta verovatno slabije uticati na snabdevanje sirovom naftom nego prethodni uragan Delta, ali kapaciteti su ipak smanjeni za 150.000 barela dnevno u poređenju sa mesečnim prosekom“, ističe savetodavna kuća JBC.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEK) danas objavila da je cena barela sirove nafte iz korpe njenih članica u utorak iznosila 39,53 dolara, što znači da je porasla 31 cent u odnosu na početak nedelje.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.