Norveška - lider u zelenoj energiji

Norveška protiv ograničenja cene za ruski gas

Norveška je postala glavni dobavljač gasa za EU nakon smanjenja ruskih isporuka zbog zapadnih sankcija i tehničkih problema. Ova država je povećala profit zbog rasta cena gasa i ne planira da učestvuje u postavljanju gornje granice cena gasa.

Norveška je protiv predloga EU o postavljanju veštačke gornje granice cena za ruski prirodni gas, saopštilo je Ministarstvo nafte i energetike te zemlje.

„To bi moglo da pogorša problem s kojim se Evropa već suočava – s mogućom nestašicom gasa“, rekao je Stajn Grimsrud, portparol norveškog ministarstva, za rusku novinsku kuću Izvestija.

Ministarstvo je takođe potvrdilo planove da se u EU ove godine isporuči oko 122 milijarde kubnih metara gasa. Poređenja radi, Rusija je do 2022. godine u blok isporučivala oko 130 milijardi kubnih metara gasa gasovodom i 20 milijardi kubnih metara tečnog prirodnog gasa (TPG) godišnje, prenosi Raša tudej.

Norveška je postala glavni dobavljač gasa za EU nakon smanjenja ruskih isporuka zbog zapadnih sankcija i tehničkih problema. Udeo gasa koji se uvozi u blok iz Rusije pao je sa 41 na 9,0 posto od početka godine, izjavila je nedavno evropska komesarka za energetiku Kadri Simson.

Norveška je ranije bila drugi najveći snabdevač EU gasom, pokrivajući oko 20 odsto njenih potreba. Ovog leta, zvanični Oslo je izdao dozvole za vađenje gasa na sedam novih morskih polja kako bi se povećala proizvodnja gasa u 2022. za 8,0 procenata u odnosu na 2021.

„Norveška nije u stanju da reši tekuću energetsku krizu jer je ozbiljno povećanje njenog izvoza nemoguća zbog ograničenih rezervi. Takođe, napominjemo da je Norveška povećala profit zbog rasta cena gasa i da ne planira da učestvuje u postavljanju gornje granice cena gasa. Oslo nudi svojim evropskim partnerima da rade na osnovu dugoročnih ugovora“, rekli su za list „Izvestija“ u ruskoj ambasadi u Norveškoj.

Izvor: B92

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti