Politika demaskiranja u Amazonu

Prepoznavši da je, u borbi protiv virusa COVID-19, vakcinacija najjače oružje u kompaniji Amazon su rešili da radnike mobilišu da se vakcinišu tako što će im olakšati rad. Prva olakšica je prestanak obaveznog nošenja maske za potpuno vakcinisane radnike. Radnici će morati da nose maske dok se potpuno ne vakcinišu. A moći će da ih nose i posle toga - ako to sami odluče.

Amazon (AMZN) planira da ukine obavezu nošenja maski na licu svojim potpuno vakcinisanim zaposlenima u skladištima u Sjedinjenim Državama počev od 24. maja. Demaskiranje se uvodi na svim lokacijama gde lokalni propisi ne zahtevaju „prekrivače“ za lice, saopšteno je na kompanijskom portalu.

Zaposleni će ispuniti uslove za prestanak nošenja maski na licu dok rade kada prođe 14 ili više dana od poslednje doze vakcine. Moraju, takođe, i imati karticu o vakcinaciji kao dokaz.

Iz Amazona za CNN Business potvrđuju promenu politike za zaposlene na terenu i ukazuju na post koji je postavljen na kompanijskom blogu na tu temu.

Vest dolazi nakon smernica američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti prošle nedelje, u kojima se obaveštava da potpuno vakcinisani ljudi u većini okolnosti mogu ostati bez maski, sve dok je to u skladu sa politikama na radnom mestu i lokalnom poslovanju.

Za Amazon je sigurnost na radnom mestu osetljiva tema od početka pandemije. U oktobru je Amazon objavio da je više od 19.000 zaposlenih u SAD u kompaniji Amazon i Whole Foods imalo pozitivan test ili se smatralo pozitivnim na koronavirus. To je bio prvi put da je kompanija dala jasne izveštaje kako je Covid-19 uticao na njenu radnu snagu nakon meseci unutrašnjih i spoljnih pritisaka za veću transparentnost.

Politika demaskiranja sprovodiće se u fazama. Počev od ponedeljka, radnici mogu unositi podatke o vakcinama u aplikaciju za zaposlene na Amazonu. Oni koji su u potpunosti vakcinisani dobiće zelenu karticu, koju mogu pokazati prilikom ulaska u objekat kao dokaz o vakcinaciji. Početkom juna, najavljeno je iz Amazona, zaposleni će dobiti nalepnicu sa značkom koja označava vakcinaciju, a do sredine juna od radnika će se tražiti da postave fotografiju svoje kartice o vakcinaciji na kompanijskom portalu.

Amazon je početkom ove godine objavio da njegovi zaposleni u prvoj liniji mogu dobiti 40 dolara po dozi vakcine kao naknadu za vreme provedeno na vakcinaciji van lokacije. Krajem marta, kompanija je počela da nudi vakcinaciju na licu mesta za zaposlene na odabranim lokacijama.

U svojoj komunikaciji sa radnicima, Amazon je odgovorio na potencijalno pitanje: Kako da znam da li živim negde gde još uvek treba pokrivanje lica? Navedeno je da će signalizacija i komunikacija na licu mesta pomoći radnicima da razumeju nova pravila na njihovoj lokaciji.

„Danas (19. maja) znamo da mesta poput Kalifornije, Virdžinije, Nju Džersija, Oregona i Baltimora Sitija i dalje imaju zahteve za pokrivanje lica. Molimo sve da redovno verifikuju svoje web stranice o novim smernicama“, napisala je kompanija.

Rečeno je da će radnici morati da nose maske dok se potpuno ne vakcinišu. A moći će da ih nose i posle toga, ako to sami odluče. „Svako je dobrodošao da i dalje nosi zaštitnu masku za lice.“

Izvor: CNN

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti