Poljaci ne(znaju) ko je kriv za ispadanja sa mreže najveće termoelektrane

Posle havarije u razvodnoj stanici u Rogoviecu, zbog koje je 10 od 11 blokova TE Belhatov u ponedeljak ispalo sa mreže 17. maja u Poljskoj se vodi rasprava o tome da li je krivica do Operateru za prenos električne energije PSE, kome pripada stanica Rogoviec ili do ljudskog faktora u kompaniji PGE GiEK, kome pripada TE Belhatov. Havarija je, međutim, podstakla raspravu o energetskoj tranziciji u Poljskoj.

Zbog kvara na razvodnoj stanici Polskie Sieci Energeticzne (PSE) u Rogoviecu blizu Belhatova u ponedeljak, 17. maja došlo je do ispada 10 od 11 blokova termoelektrane Belhatov. Kvar u Rogoviecu je otklonjen u roku od pola sata. Odmah je započeta i restauracija rada blokova najveće poljske termoelektrane, koja podmiruje petinu električne energije u ovoj zemlji.

Poljski mediji su javili da je iz sistema isplao skoro četiri gigavata instalisane snage proizvodnih kapaciteta električne energije u ovoj zemlji. Došlo je i do pada frekvencije, ne samo u poljskoj već i evropskoj elektroenergetskoj mreži, pa je pretilo zamračenje.

Prvi od blokova koj isu ispali sa mreže u TE Belhatov, inače, najeveće termoelektrane u Evropi, ponovo je počeo da radi već u ponedeljak, oko 23 h, a poslednji blok bio je povezan na mrežu u utorak, 18. maja, desetak minuta nakon 20 h. Sada sve jedinice u TE Bełhatov rade, sinhronizovano sa blokom 858, tj. Br. 14, koji je jedini radio tokom kvara.

Iz TE Bełhatov, koja je u vlasništvu kompanije PGE GiEK saopštili su da je zbog ispada izgubljeno 3.640 MV snage.

Preliminarni nalazi pokazali su da je uzrok kvara bio kratak spoj u razvodnoj stanici Rogoviecu.

Distributivna stanica Rogoviec, inače, pripada Operateru za prenos električne energije PSE. Iz ove poljske državne elektroenergetske kompanije tvrde da, uprkos havariji, sistem snabdevanja strujom U Poljskoj nije bio ugrožen, da je radio stabilno.

PSE je izvestio da je sistem odmah uravnotežen, pokretanjem proizvodnje u pumpnim elektranama, aktiviranjem rotirajuće termalne rezerve u pogonima i međusobnim povezivanjem sa elektroenergetskim sistemima Češke, Slovačke i Nemačke.

Ljudski faktor

Već sutradan, u sredu, 18. maja, čule su se ocene da je, verovatno, uzrok kvara čovek.

Ispad čak 10 od 11 blokova u TE Bełhatov bio je tema rasprave poljskog parlamentarnog odbora za zaštitu životne sredine, prirodne resurse i šumarstvo.

„U Bełhatovu je došlo do smanjenja frekvencije i blokade isključenja zbog ljudske greške. Pitamo se kako da osiguramo takve pojave za budućnost”, objavio je TVN24 Biznes, citirajući reči Pjotra Dziadzija, zamenika ministra za klimu i životnu sredinu.

Dziadzija je dodao da je „došlo do smanjenja frekvencije i zaustavljanja blokova uzrokovanih ljudskom greškom”. Prema TVN Biznes, zamenik ministra je izvestio da nije bilo nedostatak energije, već da se samo desio „pad frekvencije izazvan padom napona u sistemu”.

Kvar se dogodio na strani Polskie Sieci Elektroenergeticzne (PSE). Trenutno je utvrđeno da se radilo o kratkom spoju u distributivnoj stanici u Rogoviecu.

U Bełhatovu ne priznaju krivicu

 Vojcieh Dabrovski (Wojciech Dąbrowski), predsednik PGE-a, međutim, izričito tvrdi da niko od zaposlenih u elektrani Bełhatov nije kriv.

„Snažno naglašavamo da je do isključenja jedinica došlo zbog oštećenja preklopne stanice poljske elektroenergetske mreže u Rogoviecu. Nijedan zaposleni u elektrani Bełhatov nije odgovoran za neuspeh PSE. S druge strane, mnogi ljudi su predano radili na obnavljanju funkcionisanja svih blokova elektrane Bełhatov i na taj način stabilizovali nacionalni energetski system”, kaže Vojciech Dabrovski.

Kvar na stanici je uklonjen u roku od pola sata. Stručnjaci, takođe, naglašavaju da su puno posla uradili elektroinženjeri, koji su obnovili napajanje blokova. Trebalo im je nešto više od jednog dana da ih ponovo integrišu u sistem.

Prve jedinice puštene su u rad nekoliko sati nakon kvara PSE rasklopnog uređaja.

„Ponovno pokretanje proizvodnih jedinica bio je ogroman tehnološki izazov, koji se nikada u istoriji poljskog energetskog sektora nije desio u takvom obimu i takvom brzinom”, kažu predstavnici PGE GIEK naglašavajući da su svi uređaji i instalacije u elektrani Belhatov radili ispravno.

Kako tvrde, „isključenje 10 energetskih jedinica bilo je automatsko. Do toga je došlo kao posledica oštećenja razvodne stanice Polskie Sieci Energeticzne u Rogoviecu, smeštene nekoliko kilometara od elektrane”.

Sinhronizacija poslednjeg od 10 blokova elektrane Bełhatov sa Nacionalnom elektroenergetskom mrežom obavljena je u utorak, 18. maja, u 20.10 h.

„Trenutno sve jedinice elektrane rade u skladu sa snagom koju je odredio operator prenosnog Sistema”, kaže Sandra Apanasionek, portparol PGE GIEK.

PSE radi na objašnjavanju uzroka

„Istražuju se uzroci incidenta. Dosadašnji nalazi ukazuju na ljudsku grešku”, potvrđuje Beata Jarosz-Dziekanovska, portparol PSE.

Polskie Sieci Elektroenergeticzne osnovao je tim koji objašnjava zašto su posledice događaja bile tako velike. Sigurnosni sistem zahteva detaljne analize kako dela infrastrukture PSE, tako i elektrane Bełhatov.

Prema dosad prikupljenim podacima, prekid nije rezultat delovanja trećih lica, uključujući aktivnosti u sajber prostoru.

Poljski elektroenergetski sistem je stabilan i događaj od ponedeljka nema uticaja na njegov rad.

Plan poljske energetske transformacije

Govoreći o poljskoj energetskoj transformaciji i sprovođenju ciljeva Zelenog sporazuma EU, Dziadzio je istakao da je „mapa puta detaljno opisana u Nacionalnoj energetskoj politici do 2040. godine“, što takođe pokazuje model dekarbonizacije i pokazuje celokupan proces transformacije i postizanja projekta Zeleni dogovor do 2050.

Zamenik ministra je, takođe, rekao da je drugi element koji se primenjuje i koji ukazuje na putokaz energetske transformacije u Poljskoj socijalni ugovor sa rudarima, koji „pretpostavlja neki oblik likvidacije poljskog rudarstva na održiv, stabilan i odgovoran način“.

Dziadzio je naglasio da strategija EU o klimatskoj neutralnosti sadrži „vrlo ambiciozne ciljeve koji su pred nama i odnose se na celokupno područje energetike, transporta, industrije i poljoprivrede“.

U Poljskoj, klimatska neutralnost – državnu energetsku politiku usvojio je Savet ministara u februaru ove godine. Ovaj dokument predstavlja viziju i strategiju Poljske na polju energetske transformacije i čini određenu osu u kojoj su sredstva za transformaciju energetski sektor će se programirati i koristiti, koji su, takođe, opterećeni nekim procesima povezanim sa pandemijom COVID-19.

Investicije u Poljskoj u narednih 10 godina biće usmerene na tri stuba: poštenu transformaciju, izgradnju novog energetskog sistema sa nultom emisijom i poboljšanje vazduha. Fokus je, uglavnom, na sektoru obnovljive energije i pitanjima povećanja energetske sigurnosti.

Šta je sa nuklearnom elektranom?

Dziadzio je, takođe, negirao spekulacije sadržane u pitanju poslanika Zuka (Kukiz ’15) da izgradnja nuklearnih elektrana u Poljskoj neće biti završena.

„Nemam informaciju o tome da će naša nuklearna energija, planirana za puštanje u rad 2033. godine, „otpasti“. Pregovori i aranžmani su u toku, sve dok u tom pogledu nemamo pravog partnera, to nisu dokumenti koje bismo predstavili“ rekao je Dziadzio.

Kako je naglasio, nuklearna energija je element poljske energetske transformacije.

„PEP pretpostavlja pretvaranje konvencionalne energije u nuklearnu, u međuvremenu imamo pristup priobalnoj energiji i energiji vetra. O pitanju nedostatka konvencionalnih agregata posle 2025. godine takođe se uveliko raspravlja u Ministarstvu klime i životne sredine. Kao i o prirodnom gasu“, rekao je Dziadzio.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti