Preduzeća EPS i ODS – zlato koje treba čuvati

Naša vizija je regionalno moćan EPS i moderna, razvijena distributivna mreža. To su naša preduzeća i naše zlato koje ćemo dalje čuvati i razvijati. Želimo da i EPS i ODS, Srbijagas, Transnafta, NIS i svi drugi iduće godine posluju sa profitom, a ne sa gubicima, poručila je Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike posle današnjeg potpisivanja Ugovor o prenosu udela u ODS EPS Distribucija sa JP EPS na Republiku Srbiju.

Potpisujući Ugovor o prenosu udela u Operatoru distributivnog sistema EPS Distribucija sa JP Elektroprivreda Srbije (JP EPS) na Republiku Srbiju prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike je poručila da je cilj ovih promena efikasnije poslovanje oba preduzeća i jačanje delatnosti i distribucije i proizvodnje električne energije.

„Do sada smo imali situaciju da je jedan deo ljudi koji rade na održavanju distributivne mreže radio u Tehničkom centru EPS-a, drugi u EPS Distribuciji, radeći gotovo isti posao, uz dupliranje pojedinih troškova. Takođe je važno što će sada ODS moći da krene u dobijanje licence, jer ODS od svog osnivanja nema licencu, što nije u skladu sa Zakonom o energetici. S jedne strane, radićemo na jačanju i EPS Distribucije, a s druge na jačanju EPS-a u delu investicija u zaštitu životne sredine i u nove kapacitete“, rekla je Mihajlovićeva posle potpisivanja ugovora u Vladi Srbije.

Ministarka je istakla da je vizija Vlade Srbije da EPS bude regionalno moćno preduzeće, a da se gubici u distributivnoj mreži svedu na najmanju moguću meru, odnosno da budu nekoliko puta niži nego do sada, a da građani budu zadovoljni i količinom i kvalitetom isporučene energije.

„Poruka radnicima EPS-a i ODS-a je da veruju u svoju elektroprivredu i u svoju vladu i da nema nikakvih bojazni da će ni EPS ni ODS biti privatizovani, niti da će neko ostati bez posla. To su naša preduzeća i naše zlato koje ćemo dalje čuvati i razvijati. Radićemo zajedno i bićemo mnogo efikasniji, da već u narednih godinu dana napravimo rezultate i u EPS-u i u ODS-u“, rekla je Mihajlovićeva.

Naglašavajući da država neće stati sa reformisanjem preduzeća u ovom sektoru Mihajlovićeva je poručila članovima nadzornih odbora, skupština i drugih upravljačkih tela da su rezultati najvažniji i da država želi da ima kvalitetnije ljude i da želi da osveži i nadzorne odbore, ali i srpski deo Odbora direktora u NIS-u.

„Želimo da i EPS i ODS, Srbijagas, Transnafta, NIS i svi drugi iduće godine posluju sa profitom, a ne sa gubicima”, rekla je Mihajlovićeva.

Milorad Grčić, v. d. direktora EPS-a, koji je potpisao ugovor u ime JP EPS, rekao je da je danas nastavljen proces započet pre pet godina, koji podrazumeva usklađivanje sa zakonskim obavezama i smernicama koje je propisala Vlada Srbije.

„EPS će nastaviti sa modernizacijom i ulaganjem u zaštitu životne sredine i u nove proizvodne kapacitete, sa posebnim naglaskom na obnovljive izvore energije, kako bismo imali sve više zelene energije u budućnosti”, rekao je Grčić.

Bojan Atlagić, v.d. direktora EPS Distribucije zahvalio je Vladi Srbije što je prepoznala značaj ovog preduzeća za elektroenergetski sistem.

„Za nas potpisivanje ovog ugovora ima višestruki značaj: sa pravnog aspekta sledi dobijanje licence i čitavog niza pravnih akata u skladu sa Zakonom o energetici, a sa druge strane, tehnički deo distributivne delatnosti će konačno biti na jednom mestu, što će uticati i na kvalitet usluga, pouzdanost i kvalitet snabdevanja električnom energijom građana i privrede”, naveo je Atlagić.

Milan Đorđević, predsednik Sindikata radnika JP EPS poručio je zaposlenima u EPS-u i ODS-u da nema razloga za bojazan i strah, jer oba preduzeća ostaju u vlasništvu države.

„Sigurno je da će se poboljšati efikasnost u distribuciji i ostvariti značajne uštede, a dugoročno je važno da zajedno radimo na tome da EPS bude lider u ovom delu Evrope i da bude na ponos građana i države”, rekao je Đorđević.

Branko Tomić, predstavnik Sindikata EPS Distribucija zahvalio je Vladi Srbije i EPS-u na svemu što je urađeno za ODS i dodao da veruje da će EPS Distribucija raditi još efikasnije.

Izvor: Ministarstvo rudarstva i energetike

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti