Rusija zateže gasnu omču oko EU

Rusija je odbila ponudu Ukrajine da rezerviše više tranzitnih kapaciteta kako bi nadoknadila smanjene protoke kroz ključni gasovod do Nemačke, čime je pooštrila kontrolu nad evropskim snabdevanjem prirodnim gasom. Nemačka će preduzeti hitne mere kako bi osigurala pokrivanje svojih energetskih potreba nakon pada isporuke ruskog gasa, uključujući povećanu upotrebu uglja. Manji tokovi gasa izazvali su bezmalo paniku vezano za zimsko snabdevanje Evrope.

Rusija je ponovo pooštrila kontrolu nad evropskim snabdevanjem prirodnim gasom, odbivši ponudu Ukrajine da rezerviše više tranzitnih kapaciteta kako bi nadoknadila smanjene protoke kroz ključni gasovod do Nemačke, piše Bloomberg. Ruski Gasprom odlučio je da ne rezerviše dodatni prostor za transport gasa u Evropu ukrajinskim gasovodima za jul na aukciji u ponedeljak, pokazuju rezultati rezervacija.

Odluka je izazvala novi skok cena gasa, a Nemačka je smanjenje isporuke Rusije nazvala „politički motivisanim“, a ne zbog tehničkih problema, kako je naveo Gasprom.

Slovačkog uvoznika gasa SPP Rusija je obavestila da će njihove isporuke gasa biti prepolovljene do petka, rekao je izvršni direktor kompanije, a Francuska je objavila da ne prima ruski gas preko Nemačke od 15. juna, javljaju agencije.

Italijanski Eni je rekao da će primiti samo polovinu gasa koje je tražio od Gasproma u petak nakon što je iskusio deficit u prethodna dva dana.

Nemačka prinuđena na gašenje elektrana na gas

Nemačka će preduzeti hitne mere kako bi osigurala pokrivanje svojih energetskih potreba nakon pada isporuke ruskog gasa, uključujući povećanu upotrebu uglja, saopštila je vlada u nedelju.

„Da bi se smanjila potrošnja gasa, mora se koristiti manje gasa za proizvodnju električne energije. Umesto toga će morati više da se koriste elektrane na ugalj“, navodi se u saopštenju ministarstva ekonomije.

Reuters: Ruske isporuke gasa u Evropu preko Severnog toka i Ukrajine stabilne

Tokovi ruskog gasa u Evropu preko gasovoda Severni tok 1 kroz Ukrajinu u sredu su ostali stabilni, dok su reverzibilni tokovi na gasovodu Jamal oslabili, pokazuju podaci operatera.

Fizički tokovi u Nemačku kroz cevi Severnog toka 1 preko Baltičkog mora iznosili su 29.279.682 kWh/h u sredu ujutro, u skladu s nivoima od preko 29.000.000 kWh/h viđenim kroz veći deo prethodnog dana, pokazali su podaci kompanije operatera.

Ruski proizvođač gasa Gasprom prošle nedelje je rekao da će kapacitet kroz gasovod biti smanjen na samo 40% zbog zakasnelog vraćanja opreme koju servisira nemački Siemens Energy u Kanadi.

Panika izazvana manjim tokovima gasa

Manji tokovi izazvali su bezmalo paniku vezano za zimsko snabdevanje Evrope ovim pravcem kapaciteta 55 milijardi kubika gasa godišnje, a nekoliko zemalja je najavilo mere racionalizacije potrošnje ovog energenta, javlja Reuters.

Iz Gasproma je ranije rečeno da će gasovod Severni tok 1 biti podvrgnut redovnom godišnjem održavanju od 11. do 21. jula, kada obično nema protoka.

Gasprom je takođe saopštio da je njegova isporuka gasa u Evropu preko Ukrajine preko ulazne tačke Sudža iznosila 41,9 miliona kubnih metara (mcm) u sredu u odnosu na 41,2 mcm u utorak.

Nominacije za protok gasa u Slovačku iz Ukrajine preko granične tačke Velke Kapusani iznosile su 36,7 mcm dnevno, što je uglavnom nepromenjeno od utorka, pokazali su podaci ukrajinskog operatera prenosnog sistema. Tokovi gasa u pravcu istoka preko gasovoda Yamal Europa prema Poljskoj iz Nemačke su neznatno oslabili, pokazali su podaci operatera gasovoda Gascade.

Izvor: NNKS NEDELJA

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti