Mera za sprečavanje malverzacija u BH-Gasu

Sprema se poskupljenje gasa u Bugarskoj

Uprkos isporukama iz Azerbejdžana, Bulgargaz je zatražio poskupljenje gasa, koje će, najverovatnije nastupiti od februara. Bulgargaz pravda predlog poskupljenja podacima da su cene na evropskim tržištima gasa porasle za više od 16% za period 31. decembra 2020. - 8. januara 2021. godine.

Državna kompanija Bulgargaz saopštila je da se očekuje da gas poskupeti za oko 7% u februaru i još 4% u martu.

Ova bugarska kompanija predlaže Regulatornoj komisiji za energiju i vodu (ERV) da odobri cenu prirodnog gasa za februar u iznosu od 28,92 leva / MVh (bez cena za pristup, prenos, akcize i PDV). Bulgargaz pravde predlog poskupljenja podacima da su cene na evropskim tržištima gasa porasle za više od 16% za period 31. decembra 2020. – 8. januara 2021. godine, piše Banker.bg.

Zanimljivo je da zahtev za poskupljenjem gasa dolazi uprkos početku snabdevanja Bugarske gasom iz Azerbejdžana. Od 31. decembra u Bugarsku je počeo da stiže prirodni gas iz Azerbejdžana. Prema ugovoru koji je Bulgargaz potpisao sa azerbejdžanskom naftnom kompanijom SOCAR, u ovu zemlju će se godišnje isporučivati milijardu kubnih metara prirodnog gasa sa polja Shah Deniz 2 na period od 25 godina.

Očekuje se da će Bugarska do početka oktobra sledeće godine dobijati azerbejdžanski gas preko privremenog mesta isporuke Kule (Kulata), koje povezuje gasovod TAP sa grčkim prenosnim sistemom gasa. Od tada bi, nadaju se, trebala da započne isporuka kroz gasovodnu interkonekciju između Grčke i Bugarske, koja je još u izgradnji. Kašnjenje izgradnje interkonekcije nastalo je zbog pandemije COVID-19, saopštila je bugarska vlada.

Zvanično se komentariše da je zbog isporuka iz Azerbejdžana došlo do pojeftinjenja prirodnog gasa u januaru. Bez ovih količina gasa došlo bi do poskupljenja, koje se, očigledno je, očekuje u februaru i martu.

Izvor: Banker.bg

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.