Ukrajina zaustavila Družbu ka Mađarskoj

Ukrajina je obustavila isporuke ruske nafte Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj kroz cevovod Družba, potvrđeno je iz mađarske naftne kompanije MOL. Mađarski premijer Viktor Orban sazvao je hitan sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost. Kijev krivi Rusiju za prekid isporuke nafte dok Kremlj negira da su njene rakete eksplodirale u Poljskoj. Ruska nafta Družbom i dalje stiže u Poljsku.

Ruska nafta prestala je da stiže u Mađarsku kroz naftovod Družba (Prijateljstvo) koji prolazi kroz Ukrajinu, potvrdila je u utorak uveče mađarska naftna kompanija MOL, piše portal RT.rs.

Zvanični razlog, koji je naveo ukrajinski nadzornik naftovoda je da je ruski vazdušni udar pogodio trafo stanicu u blizini granice sa Belorusijom, koja snabdeva strujom jednu od pumpnih stanica naftovoda.

Ukrajina je obavestila ruski Transnjeft da je obustavila pumpanje nafte kroz južni krak naftovoda Družba u pravcu Mađarske zbog „pada u voltaži”.

Kremlj negira granatiranje Poljske

Rusija, međutim, negira da su njene rakete eksplodirale u Poljskoj.

Rusija nije izvršila nikakve udare na ciljeve u blizini poljsko-ukrajinske granice, saopštilo je večeras Ministarstvo odbrane u Moskvi. Saopštenje je izdato nakon izveštaja o navodnim „ruskim“ projektilima koji su pogodili selo blizu granice, prenosi RT.rs.

Ministarstvo je saopštilo da su izveštaji o navodnom padu „ruskih” raketa na poljsku teritoriju „namerna provokacija u cilju eskalacije” sukoba.

Fragmenti raketa, čije fotografije su poljski mediji objavili, „nemaju nikakve veze sa ruskim oružjem”, navodi ministarstvo. Tvrde da Rusija nije vršila nikakve udare na područje duž granice Ukrajine sa Poljskom.

Ruski Telegram kanal Meš objavio je fotografiju na kojoj se navodno vidi deo rakete sovjetskog protivvazdušnog sistema S-300 koji koristi Ukrajina.

Orban sazvao hitan sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost

Isporuke sirove nafte Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj su „privremeno obustavljene”, navodi se u saopštenju MOL-a.

„Pratimo dešavanja i zajedno sa ukrajinskim partnerima ispitujemo uslove za ponovno pokretanje naftovoda Družba”, dodala je mađarska naftna kompanija.

Mađarski premijer Viktor Orban sazvao je hitan sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost, kako bi se pozabavio prekidom isporuka energenta. Tema sastanka su i tvrdnje da je zalutala ruska raketa pogodila selo u Poljskoj, rekao je njegov portparol Bertalan Havasi.

Nafta kroz Družbu stiže u Poljsku

Iako je EU u junu zabranila uvoz ruske nafte pomorskim putem, Brisel je izuzeo Mađarsku, Češku i Slovačku iz te zabrane.

Portparolka poljskog operatera naftovoda rekla je za RIA Novosti da ruska nafta preko Družbe stiže u Poljsku.

„Da”, odgovorila je ona na pitanje da li se nafta normalno isporučuje u Poljsku.

Izgrađen 1960-ih naftovod Družba je dugačak više od 4.000 kilometara od Tatarstana u Rusiji do Mađarske i onoga što su nekada bile Istočna Nemačka i Čehoslovačka. Preko teritorije Ukrajine prolazi oko 1.490 kilometara cevovoda. Naftovod se u Užgorodu razdvaja na krak Družbu-1, koji ide do današnje Slovačke, i Družbu-2, koji ide do Mađarske.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.