Mađarska se protivi šestom paketu sankcija

Ako bi se zabrana EU odnosila samo na pomorske isporuke nafte, sporazum bi bio moguć, rekao je Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto. On je istakao da još uvek nema prihvatljivog predloga na vidiku i da ruske isporuke naftovodima treba da budu izuzete od naftnog embarga. Šestom paketu sankcija se protive Mađarska i još neke istočnoevropske zemlje.

Mađarska je u sredu objavila da je dogovor o naftnim sankcijama Evropske unije Rusiji nedostižan dok Brisel ne ponudi rešenje mereno stotinama miliona dolara koje bi zamenilo rusku naftu u mađarskoj ekonomiji.

Sijarto: Još uvek nema prihvatljivog predloga na vidiku

Ministar spoljnih poslova Peter Sijarto objavio je na svojoj Fejsbuk stranici da još uvek nema prihvatljivog predloga na vidiku. On je napisao da ruske isporuke naftovodima treba da budu izuzete od naftnog embarga i da se embargo odnosi samo na pomorske isporuke.

To bi koristilo mađarskoj grupaciji MOL, koja ostvaruje ogroman profit jer njene rafinerije koriste jeftinu rusku naftu Ural. Razlika u ceni Ural-Brenta do sada je porasla na približno 34 do 35 dolara po barelu.

To je takođe pomoglo MOL-u da pokrije gubitke nakon što je mađarska vlada uvela ograničenja cena goriva prošle godine, pomažući premijeru Viktoru Orbanu da pobedi na izborima u aprilu.

Sijarto je rekao da je Mađarska jasno stavila do znanja Briselu da će podržati naftne sankcije samo ako Komisija predloži rešenje za probleme koje bi oni stvorili Mađarskoj.

„Očekujemo takav predlog ne samo kada je u pitanju transformacija naših rafinerija, koja košta stotine miliona dolara, ne samo kada je u pitanju povećanje kapaciteta hrvatskog gasovoda, što bi koštalo nekoliko stotina miliona dolara, već i s obzirom na budućnost mađarske privrede“, rekao je Sijarto.

Šestom paketu sankcija se protive Mađarska i još neke istočnoevropske zemlje

Većina drugih zemalja EU podržava zabranu ruske nafte kao deo novog šestog paketa sankcija osmišljenih da kazni Moskvu zbog njene invazije na Ukrajinu. Za takvu odluku potrebna je jednoglasnost, a pored najglasnije Mađarske, naftnom embargu protive se još neke istočnoevropske zemlje.

Ako bi se zabrana EU odnosila samo na pomorske isporuke nafte, sporazum bi bio moguć́, rekao je Sijarto.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je potrebno više rada da bi se postigao sporazum i najavila da će biti domaćin debate o regionalnoj saradnji u oblasti naftne infrastrukture.

Izvor: seebiz.eu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.