Zelena goriva – zeleno nebo

Od sutra do 31. maja biće otvoren konkurs Zelena goriva, zeleno nebo, koji Velika Britanija pokreće za razvoj proizvodnje avio-gorivo od otpada, kako bi se smanjile emisije štetnih gasova za više od 70% iz vazdušnog saobraćaja, što treba da se doprinese otvaranju do 11.500 radnih mesta.

Vlada Velike Britanije je pokrenula konkurs u iznosu od 15 miliona funti kako bi pronašla načine za smanjenje štetnih emisija iz vazdušnog saobraćaja korišćenjem goriva od otpada iz domaćinstva.

Sekretar za transport Grant Šaps (Shapps) rekao je da konkurs Zelena goriva, zeleno nebo (Green Fuels, Green Skies) dovodi vazduhoplovstvo „jedan korak bliže“ nultoj emisiji štetnih gasova, piše portal Mrw.co.uk.

Novac od projekta koristiće se za podršku kompanijama koje traže nove tehnologije za pretvaranje kućnog smeća, otpadnog drveta, dimnih gasova i viška električne energije u održivo vazduhoplovno gorivo.

Prema informacijama iz Vlade Velike Britanije, ove tehnologije mogu ponuditi uštedu emisija veću od 70% i stvoriti do 11.500 radnih mesta.

„U vazduhoplovnom sektoru se tokom pandemije optimistično gleda na oporavak tokom narednih meseci. Moraćemo, takođe, da stavimo ekološka pitanja u središte svega što radimo – tako da ne samo da bolje gradimo, već i da gradimo zelenije“, rekao je Šaps.

Konkurs je otvoren za prijave do 31. maja 2021. godine. Obrasci i obrasci za prijavu biće dostupni od 24. marta.

Ricardo Energi & Environment i E4tech vodiće konkurs pri Odeljenju za transport.

Nastojaće da se podrži razvoj u ranoj fazi održivih postrojenja za gorivo u vazduhoplovstvu, sa fokusom na podršku „prvim jedinicama“, mada će biti otvoren i za demonstracione projekte sa do dva miliona funti finansiranja za projekte u fazi izvodljivosti.

„Pokretanje takmičenja Zelena goriva, zeleno nebo još je jedan pozitivan signal da vlada želi da investira u održivu industriju avionskog goriva u Velikoj Britaniji”, kaže Andrev Moris (Morris), glavni finansijski direktor kompanije za održivo vazduhoplovno gorivo Velocis napominjući: „Dok Velocis nastavlja da razvija planove za najnaprednije postrojenje SAF (održivo vazduhoplovno gorivo) u Velikoj Britaniji, pozdravljamo ovaj potez za ubrzavanje projekata poput našeg i izgradnju britanske industrije SAF kao deo zelenog oporavka“.

Izvor: Mrw.co.uk

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.