signal daljeg poskupljenja nafte

Barel 100 dolara – OPEK+ još ne razmatra povećanje proizvodnje

Nafta može poskupeti na 100 dolara po barelu u prvom kvartalu 2022. godine, smatra irački ministar za naftu Ihsan Abdul Džabar otkrivajući da se OPEK+ grupa ne razmatra mogućnost povećanja proizvodnje iznad nivoa koji je predviđen ranije potpisanim sporazumom o dodavanju 400.000 barela dnevno na tržište svakog meseca.

Cene sirove nafte mogle bi da dostignu 100 dolara po barelu u prvom ili drugom kvartalu sledeće godine, jer su globalne zalihe na najnižem nivou, izjavio je danas irački ministar za naftu Ihsan Abdul Džabar.

U razgovoru sa novinarima u Bagdadu Džabar je rekao da je iznos od 75 do 85 dolara „prihvatljiv” raspon cena za barel sirove nafte na duži rok, prenosi Rojters.

Istakao je da su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici, koji čine grupu OPEK+, protiv nerazumnog rasta cena iznad prihvatljivih nivoa. Ali, da su „istovremeno protiv gomilanja globalnih zaliha nafte, što bi moglo da dovede do kolapsa naftnih tržišta”.

Džabar je dodao da su u okviru OPEK+ grupe u toku razgovori o načinima za uravnoteženje cena nafte. Napomenuo je da, za sada, na stolu nije odluka o povećanju proizvodnje iznad nivoa koji je predviđen ranije potpisanim sporazumom o dodavanju 400.000 barela dnevno na tržište svakog meseca.

Irački državni budžet za 2022. godinu će se temeljiti na ceni nafte od 55 do 60 dolara. Džabar je rekao da očekuje da će izvoz „crnog zlata” iz te zemlje u oktobru u proseku iznositi 3,4 miliona barela dnevno. U tu količinu je uključena i naftu iz kurdskog regiona na severu Iraka.

Cene nafte su neznatno popustile na današnjem azijskom trgovanju. Ali su se i dalje kretale blizu višegodišnjih maksimuma, usled nastavka energetske krize koja trese sve regione sveta.

Cena fjučersa američke WTI nafte skliznula je za 0,45 posto na 82,59 dolara po barelu, što je nedaleko od maksimuma zabeleženog u ponedeljak od 83,18 dolara, što je istovremena bio najviši nivo od 2014. godine.

Severnomorska nafta Brent je oslabila za 0,4 procenta na 84,71 dolara, prema izveštaju britanske agencije.

Izvor: Tanjug

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.