Bitkoin zvanično sredstvo plaćanja u El Salvadoru

El Salvador je prvi u svetu uveo bitkoin kao službeno sredstvo plaćanja. Predsednik države Nayib Bukele rekao je kako se Salvador odlučio na ovaj potez zbog mogućnosti jačanja veza sa dijasporom ali i istakao da će američki dolar i dalje ostati zakonsko sredstvo plaćanja. Dok korisnici kriptovaluta pozdravljaju donošenje ove odluke, analitičari su istakli kako ona može zakomplicirati dogovor Salvadora s MMF-om.

Kongres El Salvadora zvanično je prihvatio predlog predsednika ove države Nayiba Bukelea o uvođenju bitkoina kao zvaničnog sredstva plaćanja u ovoj centralnoameričkoj državi.

Sa 62 glasa za, politički zvaničnici u državi usvojili su ovaj predlog, iako su postojali strahovi zbog mogućeg uticaja ove odluke na program države sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Predsednik države Nayib Bukele rekao je kako se Salvador odlučio na ovaj potez zbog mogućnosti jačanja veza sa dijasporom. Uvođenje bitkoina kao zvaničnog sredstva plaćanja omogućiće dijaspori lakše slanje novca nazad u državu.

Iako su uveli bitkoin, predsednik države ističe kako će američki dolar, takođe, i dalje ostati zakonsko sredstvo plaćanja.

„Ovo će pojačati finansijsku uključenost, investicije, turizam, inovacije i ekonomski razvoj u našoj zemlji. Upotreba bitkoina biće neobavezna za pojedince i neće predstavljati rizik za korisnike. Vlada će garantirati konvertibilnost kriptovalute u dolare u trenutku transakcije putem programa BANDESAL stvorenog u razvojnoj banci”, rekao je Bukele.

Prema zakonu, kompanije će od sada morati prihvatiti bitkoin ukoliko kupci ponude plaćanje roba i usluga u ovoj valuti. Porezi i doprinosi, takođe, se mogu plaćati bitkoinom.

Dok su sa jedne strane korisnici kriptovaluta pozdravili donošenje ove odluke, analitičari su istakli kako ona može zakomplicirati dogovor Salvadora s MMF-om.

„Istorija će pokazati da li će Salvador započeti novi trend na tržištu ili će napraviti potpuni promašaj”, rekao je Brandon Thomas, član savetodavne kompanije Grayline Group.

Bitkoin je kriptovaluta, odnosno, virtuelno sredstvo bez direktne veze s realnom ekonomijom, te godinama beleži velike oscilacije u vrednosti. Većina svetskih centralnih banaka istražuje mogućnost stvaranja vlastitih digitalnih valuta. U aprilu je banka u Engleskoj objavila da traži stvaranje digitalnog novca, koji će postojati uz gotovinu i bankovne depozite.

„Ovo će kratkoročno stvoriti veliki broj radnih mesta i pomoći u pružanju finansijske uključenosti hiljadama izvan formalne ekonomije. To bi, takođe, moglo podstaći i ulaganje u našu državu”, govorio je Bukele pravdajući svoju inicijativu.

Kako je rekao, postoji šansa da se za 70 posto stanovnika Salvadora, koji nemaju bankovni račun, otvori mogućnost za finansijske usluge.

Ekonomija El Salvadora se u velikoj meri oslanja na novčane doznake ili novac poslan iz insotranstva, što čini oko 20 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje. Više od dva miliona ljudi poreklom iz El Salvadora živi izvan zemlje, ali i dalje održavaju bliske veze sa svojom domovinom, ulažući više od četiri milijarde dolara u nju svake godine.

Zakonsko sredstvo plaćanja bitcoinom pored dolara, učinilo bi El Salvadorom prvom državom koja je učinila ovaj jedinstven i hrabar korak. Još postoje dileme o tome na koji način bi bitcoin kao digitalna valuta mogao biti sredstvo plaćanja u El Salvadoru što podrazumijeva i potrebu za velikom revizijom finansijske infrastrukture ove države.

Čini se da u osnovi to Bukele i predlaže.

Čuli su se komentari da će ovaj potez verovatno ojačati imidž bitkoina kao valute budućnosti i položaj predsednika El Salvadora kao inovatora među njegovim pristalicama, piše BBC.

Izvor: Klix.ba

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti