Naftaški kartel dogovorio povećanje kvota

Cene nafte rastu, dolar slabi

Slabljenje dolara i oskudne zalihe utiču na rast cena nafte. Putovanje američkog predsednika Džoa Bajdena u Saudijsku Arabiju nije izrodilo obećanjem najvećeg proizvođača OPEK-a da će povećati snabdevanje naftom. Moguća zatvaranja u Kini zbog širenja Covid 19. Sa nestrpljenjem se očekuje završetak remonta Severnog toka 1.

Cene nafte su u ponedeljak nastavile da rastu, potpomognute slabijim dolarom i oskudnim zalihama. To je dovelo u ravnotežu zabrinutost zbog recesije i potencijalna zatvaranja zbog COVID-19 u Kini, koja će ponovo smanjiti potražnju za gorivom.

Fjučersi na naftu Brent za septembarsko poravnanje porasli su za 2,44 dolara, ili 2,4%, na 103,60 dolara po barelu do 09:00 GMT, nakon što su imali povećanje od 2,1% u petak.

Fjučersi američke nafte Vest Teksas Intermediate (WTI) za isporuku u avgustu su ojačali za 2,17 dolara, ili 2,2%, na 99,76 dolara nakon rasta od 1,9% na prethodnoj sesiji.

Američki dolar

I Brent i WTI su prošle nedelje zabeležili najveće nedeljne padove u poslednjih skoro mesec dana, zbog straha od recesije i njenog uticaja na potražnju za naftom. Masovne vežbe testiranja na COVID-19 nastavljaju se u delovima Kine ove nedelje. To povećava zabrinutost zbog potražnje za naftom drugog najvećeg svetskog potrošača nafte.

Međutim, zalihe nafte su i dalje tesne. Kao što se očekivalo, putovanje američkog predsednika Džoa Bajdena u Saudijsku Arabiju nije izrodilo nikakvo obećanje najvećeg proizvođača OPEK-a da će povećati snabdevanje naftom.

Bajden želi da proizvođači nafte iz Zaliva pojačaju proizvodnju kako bi pomogli u snižavanju cena nafte i smanjivanju inflacije. Opširnije

Globalna tržišta su ove nedelje fokusirana na obnavljanje tokova ruskog gasa ka Evropi preko gasovoda Severni tok 1, čiji remont bi trebao da bude završen 21. jula. Vlade, tržišta i kompanije strahuju da bi obustavljanje moglo biti produženo zbog rata u Ukrajini. Opširnije

„Nafta Brent će naći podršku krajem nedelje ako Rusija ne vrati gas Nemačkoj nakon remonta Severnog toka 1“, rekao je viši analitičar OANDA Džefri Halej.

Nemačka je četvrta po veličini svetska ekonomija. Gubitak gasa bi je teško pogodio i povećao rizik od recesije.

Izvor: Reuters

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.