Kina rudarenje bitkoina

Kina zabranila – SAD preuzima rudarenje bitkoina

Kineski udeo u globalnom rudarenju bitkoina pao je na nulu, SAD preuzimaju primat, a prate ih Kazakstan i Rusija. Globalno rudarstvo zahteva ogromnu računarsku moć, koja koristi ogromne količine električne energije. Samim tim rudarenje značajno doprinosi globalnim emisijama štetnih gasova. To će u narednim godinama igrani ključnu ulogu u geografskoj raspodeli rudarenja bitkoina.

Kineski udeo u globalnom rudarenju bitkoina pao je na nulu, pokazuje istraživanje Kembridžovog Bitkoin Indeksa Električne Potrošnje (CBECI).

U junu je vlast u Kini naložila bankama da prestanu olakšavati transakcije i izdala zabranu rudarstva.

Na svom vrhuncu, u septembru 2019. godine, Kina je činila više od tri četvrtine svih rudarenja bitkoina.

Kineske mere su u početku dovele do pada rudarstva od 38% na globalnom nivou, saopštila je CBECI.

Međutim, ovo je, delimično, nadoknađeno za 20%, oporavkom tokom jula i avgusta. To ukazuje na to da je neka kineska rudarska oprema uspešno premeštena u inostranstvo”, rekli su istraživači.

SAD preuzela primat od Kine

Kina je od tada sve transakcije s bitkoinima proglasila ilegalnim – iako se to dogodilo nakon perioda obuhvaćenog istraživanjem Instituta Kembridž.

Rudari zarađuju novac stvaranjem novih bitkoina. Ali, potrebna računarska snaga za to troši velike količine energije. Reviziraju transakcije bitkoina u zamenu za mogućnost sticanja digitalne valute. Globalno rudarstvo zahteva ogromnu računarsku moć koja, zauzvrat, koristi ogromne količine električne energije. Samim tim značajno doprinosi globalnim emisijama.

CBECI Indeks, koji je razvijan od strane Kembridžovog Centra za alternativne finansije, prati geografsku distribuciju računarske snage koja se koristi za rudarenje bitkoina, navedeno je u podacima iz brojnih komercijalnih bazena za rudarenje bitkoina.

Najnoviji podaci, koji obuhvataju četiri meseca zaključno sa krajem avgusta, sugerišu da je većina rudarenja bitkoina (35,4%) sada u SAD, sa Kazahstanom (18,1%) na drugom mestu i Rusijom (11%) na trećem.

Kineske akcije u junu i rezultirajući pad rudarstva će se odraziti na pad potrošnje energije bitkoina. Ali, kako se rudarstvo oporavi taj pad će se obrnuti, smatraju istraživači.

Trenutno Bitkoin troši 0,45% globalne proizvodnje električne energije, procenjuje Kembridž grupa.

Istraživači još ne znaju kako će promena geografske distribucije promeniti mešavinu izvora energije, koji se koriste za iskopavanje bitkoina – bilo fosilno gorivo ili obnovljivi izvori.

To će, kažu, biti predmet budućih analiza.

Rudarstvo iz obnovljivih izvora

Ranija istraživanja CBECI-a otkrila su godišnju migraciju rudara u Kini – kretanje između provincija sa jeftinom električnom energijom iz fosilnih goriva u regione u kojima je hidroenergije bilo dosta u kišnoj sezoni.

Posle zabrane rudari su morali potražiti jeftinu struju na drugom mestu.

Značajne količine rudarstva u SAD bazirane su u područjima poput države Vašington, gde je dostupna jeftina električna energija iz hidrokapaciteta.

Ali, kako je BBC izvestio, neki kineski rudari su, takođe, migrirali na jeftinu električnu energiju, koju nudi teksaška deregulirana električna mreža.

Rast Kazahstana kao rudarskog središta kriptovaluta tek će doći na naplatu po pitanju ekološke cene.

Prema američkom Ministarstvu trgovine, 87% električne energije u Kazahstanu se proizvodi od fosilnih goriva, s tim što ugalj čini više od 70% proizvodnje.

Pravila e-otpada

Alek de Vris, koji vodi blog Digiconomist, rekao je za BBC da misli da su promene u kojima se bitcoin „vadi” „loša vest za ukupnu emisiju CO2”.

Njegovi proračuni zasnovani su na brojkama koje pokazuju koliko zagađenja, u proseku, proizvede svaki kilovat-sat električne energije u zemlji, što je značajno pojednostavljenje.

Međutim, uticaj bitkoina na životnu sredinu nije ograničen samo na emisije gasova staklene bašte.

Nedavna studija, čiji je koautor bio Alek de Vris, pokazala je da je rudarenje bitkoina proizvelo hiljade tona elektronskog otpada, jer su upotrebljeni računari brzo zastareli.

Gospodin De Vries smatra da se promenjiva geografija rudarenja možda neće toliko promeniti. Napominje takođe, da „Kazahstan nema nacionalno zakonodavstvo o e-otpadu, pa je postupanje s njim još gore nego u mnogim drugim zemljama”.

Izvor: BBC

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti