Britanci deponiju pretvaraju u ekopark

Gloučesterska deponija bi mogla biti prvo odlagalište otpada u Velikoj Britaniji koje će postati ekopark zelene energije – sa solarnim panelima, generatorom biomase i mestom za kompostiranje.

Deponija koja se nalazi u Gloučesteru bi mogla biti prva u zemlji koja je transformisana u eko park, koji proizvodi obnovljivu energiju. Mesto od 360 hektara koje pripada predgrađu Hempsted u Gloučesteru, u vlasništvu Enoverta, trebalo bi da sadrži park solarnih panela, generator biomase i mesto za kompostiranje. Deo je plana gradskog veća Gloučestera da celo područje učini ugljično neutralnim do 2050. godine.

Deponija je zatvorena 2019. godine, kada je u parku Javelin otvoreno postrojenje za proizvodnju energije iz otpada kompanije Gloučestershir.

Očekuje se da će se Enovert formalno prijaviti za građevinsku dozvolu narednih dana.

Kompanija je ranije pretvorila nekadašnje delove deponije u seoske parkove, ali ovo će biti prvi ekološki park zelene energije. Gloučesterov konzervativni poslanik Ričard (Richard) Graham podržava projekat, koji je u skladu sa njegovim izbornim obećanjem 2019. da će grad učiniti zelenijim.

„Zar to ne bi bilo fantastično da možemo biti najzeleniji mali grad Britanije, sposoban da generiše većinu zelene energije, koja nam je potrebna, iz sopstvene proizvodnje?“

Projekat planiraju da završe u nekoliko faza, počevši sa 8.000 solarnih panela na površini od 98 hektara severno od centra za reciklažu. Proizvedena energija snabdevala bi lokalna preduzeća, uključujući energetske potrebe rada Enoverta u Hempstedu i Centra za reciklažu domaćinstava kojim upravlja Ibeko (Ubico).

Mnogi lokalni stanovnici doživljavaju eko park kao uzbudljivu perspektivu za to područje, uključujući i izaslanika crkve u Hempstedu, sveštenika Niki Artija (Nikki Arthi), koji ga je opisao kao „veliki samouvereni hrabar korak“, koji je veće moralo da učini.

Dibs Buknel (Dibs Bucknell), koji vodi Hempsted Virtual Kidnes (The Hempsted Virtual Kindness), rekao je da bi oporavak zelenih površina bila dobra stvar, u skladu sa brojem kuća koje se grade na tom području.

Pored obnovljivih izvora energije, lokacija koja se proteže od puta Lianthoni Road do reke Severn, takođe, treba da sadrži drvored od 250 hektara sa više od 100.000 različitih vrsta drveća.

Izvor: BBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.