Brodska rafinerija namerava da gradi gasnu termoelektranu

Ukoliko studija izvodljivosti pokaže tehničku izvodljivost i ekonomsku opravdanost, Rafinerija nafte Brod će podneti zahtev Vladi Republike Srpske za dodelu koncesije za izgradnju gasne termoelektrane. Očekivana ukupna visina kapitalnih troškova procenjuje se na 150 miliona evra. Vlada RS osnovala preduzeće Vetroparkovi Elektroprivrede Srpske.

Vlada Republike Srpske je na jučerašnjoj sednici dala saglasnost na sporazum o saradnji sa Rafinerijom nafte Brod, radi ulaganja kompanije u ruskom vlasništvu u gasnu termoelektranu za proizvodnju električne energije, tehnološke i grejne pare, kao i niskotemperaturne toplote, instalisane snage 100 MW.

Rafinerija nafte Brod, članica Optima grupe, koja se do havarije 2018. godine bavila preradom nafte, obratila se Ministarstvu energetike i rudarstva sa inicijativom za zaključivanje sporazuma o saradnji između nje i Vlade RS, u skladu sa svojim interesom za ulaganje u sektor energetike u Republici Srpskoj, posebno u sektoru prirodnog gasa, piše portal Indikator.

Uslovi za koncesiju

Ukoliko studija ekonomske opravdanosti pokaže tehničku izvodljivost i ekonomsku opravdanost, rafinerija će podneti zahtev za dodelu koncesije.

Vlada je, s druge strane, saglasna da će po zahtevu investitora sprovesti sve neophodne aktivnosti u cilju dodele koncesije, prema važećim propisima.

Kako se navodi u Inicijativi, očekivana ukupna visina kapitalnih troškova procenjuje se na 150 miliona evra.

Osnov za energetsku strategiju RS

Takođe, kako navodi portal Capital, Vlada Republike Srpske je osnovala i preduzeće Vetroparkovi Elektroprivrede Srpske i utvrdila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici RS, kako bi se uskladio sa kasnije donesenim zakonima o električnoj energiji, gasu, obnovljivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti, kao i sa Strategijom razvoja energetike.

U tom smislu ovim zakonom se usklađuju termini i definicije, pitanje sertifikata za proizvodno postrojenje u kome se proizvodi električna energija iz obnovljivih izvora, pitanje garancije o poreklu električne energije iz obnovljivih izvora energije i normira se nadležnost Vlade za donošenje Strategije razvoja energetike, kao sektorske strategije Republike Srpske. „Ovim zakonom stvara se i pravni osnov za donošenje Energetskog i klimatskog plana Republike Srpske, definiše njegov sadržaj, rokovi, procedura usvajanja i institucije koje su zadužene za njegovu izradu”, poručeno je iz Vlade RS.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti