Bugarska ulazi na tržištre LNG-a

Bulgargaz i mađarska kompanija MVM CEEnergy potpisale su Memorandum o snabdevanju i prometu tečnog prirodnog gasa. Ovaj dokument otvara priliku za Bugarsku da učestvuje na tržištu LNG u centralnoj i istočnoj Evropi.

U prisustvu predsednika Bugarske Rumena Radeva i premijera Mađarske Viktora Orbana, Memorandum o snabdevanju i prometu tečnog prirodnog gasa u Budimpešti, u ime bugarske kompanije potpisala je izvršna direktorka Bulgargaza Denica Zlateva, i generalni direktor Laslo Frič u ime MVM CEEnergy, prenela je BTA.

Memorandum je rezultat zajedničkih napora i aktivnog zajedničkog rada predsedničke institucije i bugarske vlade, rekao je novinarima predsednik Rumen Radev.

„Ovo je sporazum koji otvara nove horizonte za Bugarsku. Kao rezultat proevropske politike prelazne vlade, napravili smo iskorak, dobili smo pristup terminalima za tečni gas i gasovodnim mrežama iz Grčke i Turske. zahvaljujući tome što Bugarska danas nije samo zemlja koja troši gas, več preko njene teritorije prolazi gas, danas se ovim sporazumom, sa mogućnostima koje već imamo, Bugarska deklariše kao aktivni učesnik na tržištu tečnog gasa za Centralnu i Istočnu Evropu“, prokomentarisao je šef bugarske države.

Prema njegovim rečima, Mađarska postaje faktor koji doprinosi stabilnosti snabdevanja i diversifikaciji partnera Bugarske. Ovo je samo početak i Bugarska će se pozicionirati kao nezamenljiva u trgovini, snabdevanju i garancijama za snabdevanje tečnim gasom.

Predsednik Bugarske je pre potpisivanja memoranduma učestvovao na Demografskom samitu u Budimpešti.

Premijer Viktor Orban je ranije na sastanku sa šefom bugarske države izrazio visoku ocenu pouzdanosti Bugarske za snabdevanje prirodnim gasom duž Južnog gasnog koridora i izrazio spremnost za naknadno produbljivanje bilateralnog partnerstva. Postojala je opšta ocena da će značaj Južnog gasnog koridora nastaviti da raste i da su potrebne dalje akcije za povećanje kapaciteta za prenos prirodnog gasa kroz Bugarsku.

Izvor: business.dir.bg

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti