Novi talas korone usporiće rast potražnje za naftom

Cena barela blizu maksimalnih 60 dolara iz februara prošle godine

Nafta tipa Brent približava se ceni od 60 dolara po barelu zahvaljujući smanjenju ponude, američkim ekonomskim podsticajnim merama, slabijem dolaru i odluci OPEK+ da na smanjenu tražnju odgovore smanjenjem plasmana “crnog zlata”.

Sa prošlonedeljnim poskupljenjem cena fjučersa sirove nafte Brent približile su se ceni od 60 dolara po barelu, koliko je nafta koštala 20. februara 2020.

Poskupljenje je  podstaknuto smanjenjem ponude među ključnim proizvođačima i nadama da će biti novih američkih ekonomskih podsticajnih mera za jačanje tražnje, piše CNBC.

Sirova nafta tipa Brent za isporuke u aprilu je dostigla cenu od 59,95 dolara za barel, do 0041 po Griniču bila je na nivou od 59,85 dolara, što je poskupljenje od 51 cent ili 0,9%. Ove cene su blizu iznosa od 60 dolara za barel, koliko je nafta koštala 20. februara 2020.

Američki fjučersi na sirovu naftu zapadnog Teksasa porasli su za 54 centa, ili 1%, na 57,39 dolara za barel, što je najviše od januara prošle godine.

„Američki izveštaj o radnim mestima pojačao je nadu u dalje podsticajne mere“, rekli su analitičari ANZ-a.

Na cene je uticao i slabiji dolar u odnosu na većinu valuta.

U međuvremenu, obećanje Saudijske Arabije o dodatnom smanjenju ponude u februaru i martu, na osnovu smanjenja od strane ostalih članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika, uključujući Rusiju (OPEK+), pomaže postizanju ravnoteže globalnih tržišta.

Analitičari procenjuju da jače cene sirove nafte podstiču američke proizvođače da povećaju proizvodnju, dok blokade zbog pandemije korona virusa u većem delu Evrope i Azije ograničavaju potrošnju.

Prema podacima kompanije za energetske usluge Baker Hughes Co broj američkih naftnih platformi, što su rani pokazatelj buduće proizvodnje, popeo se na najviši nivo od maja prošle nedelje.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti