Da li je era fleksibilnog rada završena!?

Oni koji su se navikli na fleksibilan rad uskoro bi mogli doživeti neprijatno iznenađenje u vidu povratka u kancelarije. Svetska profesionalna društvena mreža LinkeIn, koja kompanijama nudi mogućnosti postavljanja oglasa za posao, objavila je podatke koji ukazuju da je broj oglasa koji nude fleksibilan način rada je u padu u drugoj polovini 2022.

Broj oglasa za posao koji nude mogućnost fleksibilnog rada (“remote”) na svetskoj profesionalnoj društvenoj mreži LinkedIn opada, prema novim podacima koje je objavila ova internet platforma. U SAD, na primer, broj oglasa za posao koji imaju opciju “remote”, opao je za 5% od aprila 2022, kada su dostigli vrhunac. Tada su, od ukupnog broja objavljenih oglasa za posao, 20% činili oglasi koji nude fleksibilan način rada.

„Iako je i dalje mnogo veća ponuda poslova koji uključuju rad na daljinu, u odnosu na period pre Covid pandemije, trenutni pad broja poslova koji nude fleksibilan rad je ogromna suprotnost onome što zaposleni žele“, rekao je Džoš Graf, generalni direktor za regione EMEA (Evropa, Bliski Istok i Afrika) i LATAM (države južno od SAD) u korporaciji LinkedInu.

„Ljudi sada veoma visoko cene fleksibilnost na radnom mestu. Ona se dosledno navodi među najvažnijim prioritetima za zaposlene nakon kompenzacije, zajedno sa razvojem veština i balansom između posla i privatnog života“, rekao je on.

Istraživanje pokazuje da zemlje širom sveta prate sličan obrazac. U Velikoj Britaniji je broj poslova koji uključuju rad na daljinu u padu. Oni čine 14,6% ukupnog broja oglasa, dok je u Indiji 11,3% trenutno dostupnih pozicija koje uključuju opciju rada na  daljinu.

Zašto se kompanije povlače!?

Prema anketi koju je objavio LinkedIn, zajedno sa podacima o mogućnostima rada na daljinu, udaljavanje kompanija od ovakvog načina rada je povezano sa trenutnom ekonomskom situacijom.

Britanska međunarodna kompanija za istraživanje tržišta i analizu podataka na internetu YouGov je u ime LinkedIna anketirala skoro 3.000 rukovodilaca na nivou C, u kompanijama sa najmanje 1.000 zaposlenih i sa minimalnim godišnjim prometom od najmanje 288,3 miliona dolara. Korporativni poslovi na nivou C su najviše rukovodeće pozicije u kompaniji.

Više od polovine anketiranih rukovodilaca (68%) je reklo da su zabrinuti da bi stalna neizvesnost u pogledu ekonomske stabilnosti i nadolazeća recesija primorali njihove kompanije da ponište bar deo napretka ostvarenog ka fleksibilnom radu tokom pandemije koronavirusa.

„Širom sveta vidimo da zapošljavanje novih radnika usporava i kompanije zamrzavaju zapošljavanje zbog ekonomske neizvesnosti, a rukovodioci su pod intenzivnim pritiskom da upravljaju troškovima i povećaju produktivnost“, objasnio je Graf.

Fleksibilan rad nije jedina prednost za zaposlene koja je pogođena trenutnim ekonomskim previranjima, pokazalo je istraživanje. 74% rukovodilaca je reklo da će budžeti za razvoj novih veština možda morati da se smanje, dok 75% kaže da će određeni benefiti zaposlenih verovatno biti ukinuti.

Ukidanje fleksibilnog načina rada može biti „mač sa dve oštrice“

„Iako kompanije mogu misliti da će im smanjenje pogodnosti poput fleksibilnog rada pomoći, moglo bi doći do ozbiljnih dugoročnih posledica“, smatra Graf.

„Kompanije koje žele da se udalje od “remote” i fleksibilnog rada rizikuju da demotivišu svoju radnu snagu i gurnu ih kod konkurenata koji nude atraktivnije opcije. Fleksibilnost rada će sve više postati pitanje opstanka za preduzeća“, rekao je on.

LinkedInovi podaci o aktivnim oglasima za posao, koji nude mogućnost rada na daljinu, jasno pokazuju da je potražnja i dalje visoka. To daje potporu mišljenju koje su ponovili lideri na nedavnom sajmu zapošljavanja, gde je širok spektar poslovnih lidera tvrdio da je fleksibilan rad ključan za regrutovanje i zadržavanje zaposlenih.

Mnoga preduzeća pokušavaju da se oporave od takozvane „Velike ostavke“ koja je zadesila SAD 2021. i od tada nude širi spektar pogodnosti, a neke idu čak do prilagođavanja četvorodnevne radne nedelje kako bi pomogle u regrutovanju i zadržavanju zaposlenih.

„Prilagodljivost i fleksibilnost su stoga ključni za kompanije koje žele da napreduju“, tvrdi Graf.

„To su oni koji ovaj period vide kao priliku da se prilagode  i istraže nove načine rada koji će dugoročno nadmašiti konkurente“, zaključio je on.

Izvor: CNBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti