Danas su Bugari trebali da završe Balkanski tok

Rok za završetak Balkanskog toka ističe danas, ali još nema dokaza da je gasovod od turske od srpske grnice gotov, pišu bugarski mediji spekulišući da je možda reč o novom odlaganju zbog drugog talasa Covid-19 ili da Sofija ne želi da plasira vest o nastavku gasovoda Turski tok u Bugarskoj sada kada SAD otvoreno uvode sankcije Turskoj zbog kupljene ruske vojne opreme.

Danas, 15. decembra 2020. godine je poslednji rok do koga je morao biti završen nastavak Turskog toka kroz Bugarsku – gasovoda koji je premijer Bojko Borisov nazvao Balkanski tok. Tako je precizirano u aneksu ugovora sa Arkadama potpisanim u septembru, koji je prvobitno predviđao da gasovod bude spreman u junu, ali je rok pomeren zbog korona virusa.

Bugarski Capital.bg međutim, piše da na Facebooku nema direktnog prenosa, presecanja vrpce i razgovora o regionalnom čvorištu za gas. Takođe, nema javnih informacija o izgradnji gasovoda od turske do srpske granice, za šta će državna kompanija Bulgartransgaz na ovaj iznos platiti 2,15 milijardi i najmanje još 250 miliona kamata.

Moguće je da je zbog drugog talasa Covid-19 potpisan novi dopunski sporazum i dogovoreni novi rokovi, ali ako je to slučaj, saznaćemo nekoliko nedelja kasnije, kao što se dogodilo sa samim aneksom. Na isti način, sa zakašnjenjem od više od mesec dana, objavljeni su ugovori sa Arkadovim podizvođačima, a to su uglavnom ruske i beloruske kompanije.

Naravno, moguće je da će narednih dana premijer Borisov proglasiti cevovod spremnim da odagna sumnje (posebno Rusije) da postoji još jedno odlaganje. Ali da li će zaista biti moguće transportovati prirodni gas postaće jasno tek u januaru.

Takođe, vest o nastavku Turskog toka u Bugarskoj vlasti, verovatno, ne žele naročito sada kada SAD otvoreno uvode sankcije Turskoj zbog kupljene ruske vojne opreme i najava dodatnih sankcija ruskim energetskim projektima Severni tok 2 i Turski tok.

Fleksibilni rokovi i kazne koje nestaju

Ugovor sa Arkadom potpisan je 19. septembra 2019. godine i predviđao je izgradnju gasovoda u dve faze. Prva – do 250 dana, kako bi se obezbedila tehnička mogućnost za prenos gasa, koristeći raspoloživu infrastrukturu Bulgartransgaza, a druga – do 615 dana, u kojem sve mora biti potpuno spremno. Prvi rok je istekao 4. juna 2020. godine, jer je zadatno pismo za početak gradnje od 24. septembra 2019.

Međutim, ako dođe do dodatnog kašnjenja u izgradnji i ako se prenos gasa ne može obezbediti od 2021. godine, Arkad će morati snositi kazne koje će Bugartransgaz morati da plati svojim kupcima. Što se tiče ugovora sa Gaspromom, međutim, ne postoje sankcije zbog nezavršavanja rute za prenos do Srbije, što se može objasniti činjenicom da ruska kompanija stoji iza izgradnje cevovoda.

Interes ostaje

Prema ugovoru sa Arkadom, izvođač mora obezbediti finansiranje, a Bulgartransgaz mora nadoknaditi troškove u roku od 120 meseci i uz godišnju kamatnu stopu od 4,1% (koju je predložio izvođač). I, mada je Bulgartransgaz uspeo da obezbedi finansiranje zajmovima i sopstvenim sredstvima za prevremenu otplatu većine iznosa dugovanih Arkadu, ipak će doći do porasta cena. Međutim, aneksom ugovora odlučeno je da iznos plaćen pre roka može da dostigne maksimalno 517 miliona evra i shodno tome neće se naplaćivati kamata od 4,1% od Arkada. Za preostalih otprilike oko 600 miliona evra, Arkad će oprostiti samo 3,8 miliona evra kamata, što bi inače bilo oko 130 miliona evra za čitav desetogodišnji period.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.