Pumpe u Velikoj Britaniji presušile zbog nestašice vozača

EEZ uvela sankcije BiH

Zbog neusvajanja državnog zakona o gasu i lošeg kvalitete goriva Evropska energetska zajednica uvela je sankcije Bosni i Hercegovini. Odluka o sankcijama BiH doneta je krajem prošle godine, a EEZ je njen sadržaj objavila u četvrtak. Ranije je bilo nekoliko upozorenja da bi, zbog kršenja međunarodnih pravila, BiH mogla biti kažnjena.

Zbog kršenja Direktive o sumporu u gorivima i nepoštivanja energetskih paketa o električnoj energiji i gasu Evropska energetska zajednica (EEZ) uvela je sankcije Bosni i Hercegovini, potvrdio je u petak  (15. januara 2021.) Janez Kopač, direktor Sekretarijata EEZ za portal Istraga.ba.

“Tačno je da su uvedene sankcije Bosni i Hercegovioni i ta država neće učestvovati u donošenju odluka o pitanjima budžeta Evropske energetske zajednice i izvršenja budžeta u periodu od dvije godine, osim ako u međuvremenu otkloni predmetne povrede”, kazao je Kopač.

Odluka o sankcijama BiH doneta je u krajem prošle godine, a Evropska energetska zajednica je njen sadržaj objavila u četvrtak. Ranije je, podseća Istraga.ba, bilo nekoliko upozorenja da bi, zbog kršenja međunarodnih pravila, BiH mogla biti kažnjena. A evo konkretnih razloga.

Sporan Euro 3

Od svih zemalja, članica Energetske zajednice, samo u BiH se, kada su u pitanu naftni derivati, može još uvek koristiti Euro 3, dok je evropski standard Euro 5. Donošenje odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva sprečavaju uvozni naftaški lobiji iz oba entiteta, jer na taj način na tržište mogu plasirati goriva koja u sebi imaju znatno veće količine sumpora. Godinama se u ladicama Veća ministara BiH nalazi nacrt odluke koja reguliše ovu problematiku i koja nalaže smanjenje sumpora na najviše 1 %, ali Veće ministara do sada je nije usvojilo.

Nacrt odluke Veća ministara BiH koja nikad nije usvojena

Ranije je BiH dopuštala veću količinu sumpora u naftnim derivatima, kako bi “podržala domaću proizvodnju” u Rafineriji u Brodu. No, iza te odluke, prema informacijama Istrage, skrivali su se i uvoznici nafte i naftnih derivata iz oba entiteta.

Neregulisano i pitanje tržišta struje i gasa

Drugi razlog zbog kojih su uvedene sankcije BiH je to što nije usvojen državni zakon o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije. Naime, od 2017. godine je u proceduri taj zakon, ali je prošli saziv Vijeća ministara entitetima poslao različite materijale, tako da nije došlo do usaglašavanja. Prema tom zakonu, planirano je da se nadležnost za pitanja gasa prebaci na Državnu regulatornu komisiju za električnu energiju DERK. Međutim, kadrovi iz Republike Srpske na državnom novou trenutno blokiraju usvajanje tog zakona. Prema informacijama Istrage, usvajanje tog zakona traži i MMF i to je jedan od preduslova za novu tranšu BiH.

Izvor: Istraga.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti