Šel želi da razvije ogromni plutajući vetropark na moru u Južnoj Koreji

Simens unapređuje proizvodnju vodonika iz priobalnih vetroparkova

Simens Enerdži u saradnji sa Simens Gemsa ispituje sakupljanje vodonika iz vetroparkova na pučini i najavljuju da će rešenje smanjiti troškove vodonika, tako što će moći da bude nezavisno operativno van mreže, stvarajući uslove za otvaranje više boljih vetroparkova.

Simens Gemsa (Siemens Gamesa) i Simens Enerdži (Siemens Energy) su najavili planove ulaganja 120 miliona evra (146 miliona dolara) u petogodišnju strategiju ispitivanja mogućnosti prikupljanja zelenog vodonika iz priobalnih vetroparkova.

Kompanije sarađuju na rešenju za integraciju elektrolizera sa priobalnom vetroturbinom u jedinstveni sinhronizovani sistem za direktnu proizvodnju zelenog vodonika.

Tokom narednih pet godina Simens Gemsa će uložiti 80 miliona evra, a Siemens Energy 40 miliona evra u ovaj projekat, s ciljem da otkrije pun kapacitet do 2025/26.

Andreas Nauen, izvršni direktor kompanije Simens Gemsa, rekao je da zajednička inicijativa „okuplja briljantne umove i najsavremenije tehnologije za rešavanje klimatske krize. Naše vetroturbine igraju veliku ulogu u dekarbonizaciji globalnog energetskog sistema, a potencijal vetra do vodonika pokazuje da možemo da to učinimo i za industrije koje teško mogu dostići smanjenje emisije CO2.“

Izvršni direktor Simens Enerdži, Kristijan Bruh (Christian Bruch) rekao je da su dve kompanije „u jedinstvenoj poziciji da razviju ovo rešenje koje menja igru".

„Mi smo kompanija koja može da iskoristi svoju izuzetno fleksibilnu tehnologiju elektrolizera i stvori i redefiniše budućnost održive proizvodnje energije na pučini. Sa ovim razvojem događaja, potencijali regiona sa obilnim vetrom na pučini postaće pristupačni za ekonomiju vodonika. To je odličan primer omogućavanja skladištenja i transportovanja energije vetra, čime se smanjuje emisija ugljenika u ekonomiji“, istakao je Bruh.

U najavi iz kompanije Simens Gemsa su objasnili da će prilagoditi razvoj svoje turbine na moru SG14-222 DD uz integraciju sistema elektrolize, dok će Simens Enerdži razviti novi proizvod za elektrolizu napravljen da izdrži teške pomorske uslove.

Zajedno, iz obe kompanije poručuju da će ove mere „stvoriti nov konkurentni reper za zeleni vodonik“.

U kompanijama veruju da će rešenje smanjiti troškove vodonika, tako što će moći da bude nezavisno operativno van mreže, otvarajući više boljih vetroparkova.

Izvor: Power Engineering International

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti