Ekspanzija obnovljivih izvora energije u Grčkoj

Najmanje pet sati u petak prošle nedelje, obnovljivi izvori energije su činili 100 posto proizvodnje električne energije u Grčkoj. Dostigli su rekordnih 3.106 MWh, saopštio je nezavisni operater za prenos električne energije IPTO. Ovo predstavlja značajnu prekretnicu u istoriji elektroenergetskog Sistema ove države gde su obnovljivi izvori energije u potpunosti zadovoljili porast globalne potražnje za električnom energijom u prvoj polovini 2022.

Električna energija proizvedena iz obnovljivih izvora uspela je prvi put prošle nedelje da zadovoljili sve potrebe Grčke za električnom energijom, saopštio je nezavisni operater za prenos električne energije IPTO.

Najmanje pet sati u petak, obnovljivi izvori energije su činili 100 odsto proizvodnje električne energije u Grčkoj, dostigavši rekordnih 3.106 MWh.

Solarna energija, vetar i hidroelektrana predstavljali su 46% energetskog miksa u zemlji u osam meseci do avgusta ove godine, u odnosu na 42% u istom periodu 2021, prema grčkom istraživačkom centru za zaštitu životne sredine The Green Tank.

Green Tank je to nazvao „rekordom optimizma za prelazak zemlje na čistu energiju, odvikavanje od fosilnih goriva i osiguranje da imamo dovoljno energije“.

„Evropske zemlje poput Grčke ubrzano se udaljavaju od fosilnih goriva i idu ka širenju postrojenja za obnovljivu energiju. Prekretnica koju je dostigla Grčka dokazuje da je električna mreža kojom dominiraju obnovljivi izvori na vidiku“, rekla je za Euronews Green Elizabet Kremona, analitičarka energetskog tink tenka Ember.

Šira slika energetske tranzicije Grčke

Prošlonedeljna situacija u Grčkoj predstavlja značajnu prekretnicu u istoriji elektroenergetskog sistema zemlje, gde su obnovljivi izvori energije u potpunosti zadovoljili porast globalne potražnje za električnom energijom u prvoj polovini 2022.

Ali prelazak Grčke na čistu energiju nije bio sasvim jednostavan.

Kao i druge evropske zemlje, Grčka je smanjila svoje oslanjanje na ruski gas nakon rata u Ukrajini povećanjem uvoza tečnog prirodnog gasa (LNG) kako bi zadovoljila svoje potrebe. Takođe je podstakla eksploataciju uglja, potiskujući svoj plan dekarbonizacije.

Koristeći IPTO podatke, The Green Tank otkriva da su obnovljivi izvori energije – isključujući velike hidroelektrane – nadmašili sve druge izvore energije. Ostavili su fosilni gas na drugom mestu, čija upotreba je blago opala prvi put od 2018.

Grčka ima za cilj da više nego udvostruči svoje kapacitete zelene energije, kako bi OIE činile najmanje 70 posto u energetskom miksu do 2030. Da bi pomogla u dostizanju tog cilja, vlada nastoji da privuče oko 30 milijardi evra evropskih fondova i privatnih investicija kako bi unapredila svoju električnu mrežu.

Grčka planira da do 2030. poveća  kapacitete obnovljivih izvora energije sa oko 10 GW koliko ima trenutno, na 25 GW. Analitičari smatraju da bi Atina mogla da postigne taj cilj ranije.

IPTO ulaže u proširenje elektroenergetske mreže u zemlji kako bi se povećao energetski kapacitet i olakšao prodor solarne, vetro i hidro energije.

Izvor: EuroNews

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti