EU i dalje najveće tržište za rusku naftu

Uvoz EU zemalja iz Sjedinjenih Država zamenio je otprilike polovinu od 800.000 barela izgubljenog ruskog uvoza. Uvoz iz drugih područja kao što su Bliski istok i Latinska Amerika bio bi potreban da bi se u potpunosti zadovoljila potražnja EU, kaže IEA.

Uvoz ruske sirove nafte u Evropsku uniju i Ujedinjeno Kraljevstvo pao je na 1,7 miliona barela dnevno (mbd) u avgustu sa 2,6 mbd u januaru, ali je EU i dalje najveće tržište za rusku naftu, prema IEA.

Velika Britanija je već prestala da uvozi rusku naftu nakon intervencije Moskve u Ukrajini, a EU će zabraniti uvoz od decembra, prenosi Reuters.

Uvoz EU zemalja iz Sjedinjenih Država zamenio je otprilike polovinu od 800.000 barela izgubljenog ruskog uvoza, a Norveška je obezbedila oko trećinu.

Pročitajte i: Koliko nafte uvozi Evropska unija iz Rusije?

EU će morati da nadomesti dodatnih 1,4 mbd ruske sirove nafte

Do avgusta je američki izvoz zaostajao za uvozom EU iz Rusije za samo 40.000 bd u poređenju sa predratnim prosjekom od 1,3 mbd, prema IEA. Prema nadolazećoj zabrani, EU će morati da nadomesti dodatnih 1,4 mbd ruske sirove nafte, pri čemu će oko 300.000 bd doći iz SAD i 400.000 bd iz Kazahstana, saopštila je IEA.

IEA kaže da bi uvoz iz drugih područja kao što su Bliski istok i Latinska Amerika bio potreban da bi se u potpunosti zadovoljila potražnja EU. Deo ruske nafte nastaviće da teće u EU putem cevovoda jer zabrana isključuje neke rafinerije koje nemaju izlaz na more.

Nemačka, Holandija i Poljska su prošle godine bile najveći uvoznici ruske nafte u Evropu, ali sve tri imaju kapacitete za dovoz nafte iz mora.

Zemlje bez izlaza na more imaju malo alternativa

Zemlje istočne Evrope bez izlaza na more, kao što su Slovačka ili Mađarska, međutim, imaju malo alternativa za snabdevanje naftom iz Rusije.

Zavisnost EU od Rusije takođe je poduprta kompanijama poput Rosnjefta i Lukoila, koje kontrolišu neke od najvećih rafinerija u bloku. Tokovi ruske sirove nafte, na osnovu podataka o utovaru u avgustu, iz meseca u mesec su rasli prema Italiji i Holandiji, gde Lukoil poseduje rafinerije, navodi IEA.

Izvor: MAGAZIN NNKS NEDELJA

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.