Ursula von der Lajen: Nuklearke da – ugalj ne

I Italija protiv proširenja NE Krško

Posle Austrije i Italija se oglasila protiv produžetka rada i proširenja nuklearne elektrane Krško. Italijani su zabrinuti da bi, u slučaju havarije Italija mogla biti pogođena ne samo zbog direktne fizičke blizine, već i zbog činjenice da lokalni vetrovi duvaju prema Italiji, pa bi eventuale posledice mogle dopreti sve do Bolonje.

Italija je zabrinuta zbog najavljenog produženja rada slovenačke Nuklearne elektrane (NE) Krško, koja bi trebala biti zatvorena 2023. godine.

Slovenačke vlasti su objavile da Krško ne samo da neće biti zatvorena nakon 40 godina rada, već najavljuju proširenje i izgradnju novog reaktora od 1.000 megavata.

List Manifesto podseća da je nuklearna elektrana Krško izgrađena pre četiri decenije, da se ugrađena tehnologija danas smatra zastarelom i da je u prošlosti bilo više „zatvaranja”, „remonta” i pre svega, zaključuje list, nedovoljne transparentnosti slovenačke vlade o prirodi kvarova na centrali.

Zabrinutost italijanske strane proističe iz činjenice da je elektrana blizu njene teritorije, da je izgrađena na trusnom području srednjeg i visokog rizika, a u slučaju havarije Italija bi mogla biti pogođena ne samo zbog direktne fizičke blizine, već i zbog činjenice da lokalni vetrovi duvaju prema Italiji, pa bi eventuale posledice mogle dopreti sve do Bolonje, centralnog dela Italije.

Austrijska vlada je već reagovala na najavu produžetka rada i proširenja elektrane Krško, uputila oštru notu i zvanično traži od Ljubljane sve tehničke podatke vezane za projekat.

Prema pisanju lista Manifesta, reagovanje italijanske strane je nastavak „jasne politike koja je za nuklearnu enregiju, a to je naročito drago regionalnim desničarskim strankama”.

List piše i o problemima deponovanja nuklearnog otpada, za koje Hrvatska i Slovenija predviđaju mesto blizu bosansko-hercegovačke granice, što je već naišlo na zajednički otpor i akciju ambijentalista iz tri susedne zemlje.

Izvor: Tanjug

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.