Irska energetska transformacija – iz smeđeg u zeleno

Irska kompanija Bord na Mona napušta proizvodnju električne energije od treseta i prelazi na korišćenje energije vetra. Strategija smeđe u zeleno podrazumeva prestanak „žetve“ treseta i transformaciju ka proizvodnji zelene struje, reciklažu i razvoj delatnosti sa niskim udelom ugljenika.

Irska kompanija Bord na Mona (BnM) trajno je prestala sa berbom treseta, ispunjavajući ključni cilj svoje strategije „ smeđe u zeleno“, a to je da postane veliki proizvođač obnovljivih izvora energije.

Izvršni direktor Tom Donnellan rekao je da ovaj potez znači da se kompanija sada može usredsrediti na svoje poslovanje sa zelenom energijom, što uključuje plan za razvoj 1GW novih kapaciteta, kojima će ove decenije dominirati kopneni vetar.

 „Danas je formalno kraj povezivanja kompanije sa berbom treseta, dok prelazimo na rešavanje kritičnih izazova koji se tiču klimatskih promena, snabdevanja energijom, biodiverziteta i kružne ekonomije“, rekao je izvršni direktor ove kompanije.

„Strategija smeđe u zeleno podrazumevala je transformaciju Bord na Moni iz proizvodnje električne energije na bazi tradicionalnog treseta u kompaniju za klimatska rešenja. Napredak postignut u protekle dve godine znači da smo sada u potpunosti usredsređeni na proizvodnju obnovljivih izvora energije, reciklažu kao i razvoj drugih delatnosti sa niskim udelom ugljenika.“

Bord na Mona je poludržavna kompanija u Irskoj, osnovana 1946. Tokom godina, Bord na Mona je proširila svoju delatnost preduzeća, uključujući nabavku i snabdevanje biomasom, proizvodnju električne energije (na bazi treseta i obnovljivu energiju), preradu otpada, proizvodnju goriva i proizvoda za hortikulturu. U 2015. godini kompanija je najavila da svoju delatnost – berbu treseta za proizvodnju električne energije treba da „postupno ukine“ do 2030. godine, kada će kompanija završiti prelazak na nove održive izvore energije.

BnM je već razvila niz vetroparkova, uključujući projekat Mountlucas snage 84 MW u okrugu Offali (na slici). Trenutno gradi 86 MW Cloncreen, koji se, takođe, nalazi u Offali, koja sa proizvodnjom električne energije treba da počne 2022. godine.

Izvor: Renews.biz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti