Klikni na nauku

Ovogodišnji, 14. po redu Festival nauke, uslovljen situacijom izazvanom pandemijom COVID-19 počeo je danas na onlajn platformi www.festivalnauke.rs i trajaće do 20. decembra. Ne odustajući od misija festival - podsticanja obrazovanja u društvu, kroz savremene i zanimljive metode organizatori su uz pomoć tradicionalnog pokrovitelja, kompanije NIS, ljubiteljima nauke u neograničenom virtuelnom prostoru omogućili da jednostavno da „kliknu na nauku“ i uživaju u naučnom univerzumu.

Festival nauke, najveći događaj u Jugoistočnoj Evropi koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja ove godine održava se pod sloganom „Klikni na nauku“. Ovogodišnji, 14. po redu Festival nauke, uslovljen situacijom izazvanom pandemijom COVID-19 počeo je danas na onlajn platformi www.festivalnauke.rs i trajaće do 20. decembra.

Misija festivala nauke je podsticanje obrazovanja u društvu, kroz savremene i zanimljive metode. Ove godine svi zainteresovani posetioci imaju priliku da dožive u virtuelnom okruženju.

Ljubitelji nauke će u neograničenom virtuelnom prostoru moći jednostavno da „kliknu na nauku“ i uživaju u naučnom univerzumu, kao i da kroz niz različitih programskih formata svoj dom pretvore u pravu naučnu laboratoriju.

Celokupan program ovogodišnjeg Festivala nauke, u kom učestvuju saradnici iz cele Evrope, u potpunosti je besplatno dostupan tokom četiri dana trajanja festivala. Nakon toga, deo programa ljubitelji nauke će moći da istražuju tokom narednih godinu dana.

Onlajn platformi www.festivalnauke.rs može se pristupiti iz svih krajeva zemlje i sveta, zbog čega ovogodišnja naučna avantura ima posebnu važnost. Značaj nauke, naučnika i istraživanja ove godine je vidljiviji i zanimljiviji široj javnosti usled aktuelne pandemije, pa se kroz program festivala nauka približava publici kroz različite programske celine.

Video avantura

Reč je o programu sačinjenom od video serijala iza kojih stoje brojni domaći naučnici i naučne institucije. Kompanija NIS, osmu godinu zaredom generalni pokrovitelj manifestacije, ljubiteljima nauke se predstavlja u okviru programa „Video avantura“ i to ogledima pod nazivom „Merenje visine naftnog tornja“, u kojima je na tri različita načina izmerena visina naftnog postrojenja, a da ni jednim od njih visina nije merena direktno. U ogledima je na zanimljiv i uzbudljiv način korišćena trigonometrija, odnosi pritisaka i zakoni kretanja, a uz pomoć „energije“ i znanja, eksperimenti su izvršeni u Rafineriji nafte Pančevo, i to na najnovijem i najmodernijem postrojenju Duboka prerada, sa koga se pruža fantastičan pogled na Pančevo i okolinu. Video materijali iz Rafinerije nafte Pančevo dostupni su na platformi festivala na sledećem direktnom linku: https://festivalnauke.org/start/video-avantura/naftni-toranj i to narednih godinu dana.

Kao kompanija koja se u svom poslovanju svakodnevno oslanja na savremene tehnologije, NIS je svestan važnosti podrške naučno-obrazovnim projektima, te stoga, zajedno sa Festivalom nauke, podržava mlade talente i pomaže u prevazilaženju izazova pred kojima smo se našli.

U okvirima ovogodišnjeg festivala gledaoci će, kroz zanimljive video priče biti u prilici da saznaju na koje sve načine anestezija pomaže kako stomatolozima, tako i pacijentima, kako funkcionišu ćelije koje čine naš organizam, šta sve sadrži telefon tajnog srpskog 007 agenta ili pak koje su veštine neophodne za debatovanje na oksfordski način.

Uradi sam

Ovaj festivalski kutak koji će posetiocima pomoći da u kućnim uslovima naprave pravu naučnu laboratoriju. “Naučna kuhinja” https://festivalnauke.org/start/uradi-sam/naucna-kuhinja i “Hana i mama” https://festivalnauke.org/start/uradi-sam/hana-i-mama dva su zanimljiva YouTube serijala sa zabavnim eksperimentima i naučnim izazovima, a njih prati i niz drugih uputstava za male kućne eksperimente, uz neizostavne naučne lekcije koje se tom prilikom mogu savladati. Poseban kuriozitet festivala predstavljaju vodiči za eksperimente koje je uradio Edinburški festival nauke, najveći te vrste u Evropi.

Pričajmo o…

Deo je programa odvojen za detaljnije razgovore i tekstove o aktuelnim naučnim temama. Posebna celina u okviru ovog programa formirana je oko aktuelne pandemije, uz intervjue sa domaćim naučnicima koji odgovaraju na neka važna pitanja, kao i interaktivne tekstove i oglede o prevenciji, širenju i drugim aspektima Covid-19. https://festivalnauke.org/start/pricajmo-o

Evropa u malom

Festival je okupio i naučne timove iz Francuske, Slovenije, Češke, Poljske i Škotske. Francuski kutak okupio je ne samo francuske naučnike, koji su snimili specijalan program za Festival nauke, već i mlade srpske predstavnike koji u toj zemlji rade na važnim projektima. Premda su prošlih godina uživali sa beogradskom publikom u neposrednoj interakciji, gosti iz Slovenije, Češke i Poljske odazvali su se i ove godine i zanimljivim programom odlučili da podrže ovo virtuelno izdanje festivala. https://festivalnauke.org/start/evropa-u-malom

Sa naukom na ti

Uz sva ova naučna druženja, posebna celina ovogodišnjeg Festivala nauke naslovljena je Sa naukom na ti i otkriva ono manje poznato lice naučnica i naučnika, njihov privatan svet, laboratorijske, ali i neke druge svakodnevne navike i želje. “Moj metar kvadratni” je izazov na koji su odgovarali mladi saradnici festivala, ispunjavajući jedan kvadratni metar svojim omiljenim predmetima i uspomenama. Program “Šta će to meni” otkriva kako naši naučnici rade na različitim istraživanjima i na koji način njihove rezultate možemo da primenimo u svakodnevnom životu. https://festivalnauke.org/start/sa-naukom-na-ti

Naučno igralište

Onlajn poligon je naučno igralište sa brojnim interaktivnim igricama i zadacima inspirisanim naukom. Fenomenalne simulacije približiće i do detalja objasniti najrazličitije pojave i zakone iz fizike, dok će slagalice poslužiti za upoznavanje sa likom i delom srpskih naučnika, a tu su i tradicionalni kvizovi inspirisani različitim naučnim temama. https://festivalnauke.org/start/naucno-igraliste

Organizatori festival ističu da veliku zahvalnost duguju generalnom pokrovitelju i dugogodišnjem partneru, kompaniji NIS, koja je posvećena nauci i inovacijama, kao i podršci mladim talentima, a koja je i ove godine ostala uz našu manifestaciju i pomogla da prevaziđemo izazove pred kojima smo se našli.

Prijatelj ovogodišnjeg Festivala nauke je Erste Banka koja je uz nas od samog osnivanja. Podrška festivala su kompanija MTS, Francuski Institut i National Geographic Srbija.

Link video Festival nauke: https://youtu.be/Rr6TQIi9V2E

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti