LNG terminal u albanskoj Vlori tražen i pre kamena temeljca

Bugarski Overgas je zainteresovan za desetogodišnji ugovor za kupovinu do jedne milijarde kubnih metara regasifikovanog LNG-a godišnje od Excelerate Energy, preko uvoznog terminala u Vlori, koji američka kompanija tek planira da razvija zajedno s albanskim državnim dobavljačem prirodnog gasa Albgaz i vodećom američkom kompanijom ExxonMobil.

Bugarski privatni dobavljač gasa Overgas pristao je da istraži kupovinu tečnog prirodnog gasa (LNG), od američkog učesnika u sektoru Excelerate Energy preko planiranog LNG terminala u albanskoj luci Vlora, saopštila je američka kompanija. Overgas i Excelerate Energy potpisali su memorandum o razumevanju (MoU) pre pregovora o uslovima potencijalnog ugovora, saopštio je Excelerate Energy.

Prema Memorandumu o razumevanju, Overgas će tražiti desetogodišnji ugovor za kupovinu do jedne milijarde kubnih metara regasificiranog LNG-a godišnje od Excelerate Energy, preko uvoznog terminala u Vlori. Ovo postrojenje američka kompanija planira da razvija zajedno s albanskim državnim dobavljačem prirodnog gasa Albgaz i vodećom američkom kompanijom ExxonMobil. Gas bi se transportovao preko predloženog gasovoda Vlora-Fier dužine 40 km, a očekuje se da će se povezati s postojećom infrastrukturom prirodnog gasa u južnoj Evropi, odnosno Transjadranskim naftovodom (TAP), koji omogućava prirodni gas iz Azerbajdžana, uvezen čak do Italije.

TAP je također povezan s interkonektorom Grčka-Bugarska (IGB), za koji se očekuje da će početi s komercijalnim radom najkasnije pre početka sledeće sezone grejanja.

Energetska sigurnost

„Za mnoge zemlje u evropskom Južnom gasnom koridoru, fleksibilan pristup LNG-u ostaje ključan za obezbeđivanje njihove energetske sigurnosti. Integrisani LNG projekti, poput terminala u Vlori, logično su rešenje za zadovoljenje hitnih energetskih potreba Bugarske i drugih balkanskih i evropskih zemalja povezanih s Južnim gasnim koridorom, rekao je Oliver Simpson, komercijalni potpredsednik Excelerate Energy-a.

Dogovor između dve strane dolazi nepunih sedam dana pošto je američka kompanija potpisala memorandum o razumevanju s Albgazom i italijanskim vlasnikom i operaterom energetske infrastrukture Snamom. Italijanski operater je deoničar Transjadranskog gasovoda (TAP), za istraživanje izgradnje gasovoda, koji bi povezivao terminal Vlora s drugom infrastrukturom prirodnog gasa u Albaniji.

Memorandum o razumevanju između Overgasa i Excelerate Energy takođe je povezan sa sporazumom potpisanim u maju između bugarske kompanije i Albgaza o saradnji na budućoj diverzifikaciji snabdevanja gasom na Balkanu, s ciljem smanjenja zavisnosti regiona od Rusije.

Najveća bugarska privatna kompanija

Excelerate Energy je razvio i upravlja s 13 LNG terminala širom sveta. Overgas Inc je deo Overgas grupe, najveće bugarske privatne kompanije za prirodni gas koja takođe poseduje distributera Overgas Networks. On opslužuje 81.000 krajnjih korisnika i poseduje cevovod dug 2.500 kilometara u Bugarskoj, pogodan za kratkoročne planovime proširenja.

Overgas Inc trenutno čeka regulatorno odobrenje za prodaju dela od 50% američkoj kompaniji za energetski razvoj, Linden Energy.

Izvor: Indikator

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti