NIS zvezda dana na Berzi

Dobitnik dana i daleko najprivlačniji investitorima danas na Berzi bio je NIS, čije su akcije skočile za 1,7 procenata, na 590 dinara. Državnim dužničkim hartijama nije trgovano na Berzi.

Promet na domaćem tržištu akcija znatno se oporavio danas, najviše zahvaljujući trgovanju akcijama Naftne industrije Srbije, dok su BELEX indeksi ostvarili mešovite rezultate, piše Tanjug.

Ovaj uspeh zabeležen je dan nakon što je objavljeno da je NIS bila najuspešnija kompanija u 2019. godini, sa značajno većom dobiti od ostalih kompanija prema rang listi objavljenoj u godišnjoj ediciji BIZNIS TOP 2019/20 u izdanju ekonomskog mesečnika Biznis i finansije.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 25,9 miliona dinara (oko 220,8 hiljada evra).

Indeks najlikvidnijih akcija, BELEX15, ojačao je za trećinu procenta, na 714,32 poena, a BELEXlajn je skliznuo za 0,1 odsto, na 1.522,29 poena.

Dobitnik dana i daleko najprivlačnija investitorima bila je akcija Naftne industrije Srbije, koja je skočila za 1,7 procenata, na 590 dinara, a istrgovana je za 18,9 miliona dinara.

Promet akcija drugih kompanija na Open Marketu bio je zanemarljiv.

Solidno trgovanje zabeležno je na MTP tržištu. Akcije društva Poljoprivredna proizvodnja Miletić, iz Srpskog Miletića, isprometovane su u iznosu od 5,5 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 4.000 dinara, a i AMS Osiguranje se zadržalo na ranijem cenovnom nivou od 1.200 dinara, uz realizaciju od preko 0,5 miliona dinara.

Preduzeće za poljoprivrednu proizvodnju Omoljica, takođe, je zabeležilo promet vredan pomena, u iznosu od 0,5 miliona dinara uz rast cene za pola procenta, na 955 dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 46,77 odsto, u kupovini 69,56 procenata, a u prodaji 23,98 odsto.

Državnim dužničkim hartijama nije trgovano na Berzi.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.