Novi talas korone usporiće rast potražnje za naftom

Norveška se vraća proizvodnji nafte bez ograničenja

Ograničenja proizvodnje nafte u Norveškoj, koje je uvedeno od juna, ističu na kraju godine. Norveška, inače, nije članica OPEK + grupe i nije pozvana na njihov sastanak u četvrtak.

Ograničenja proizvodnje nafte u Norveškoj, koja se primenjuju od juna, treba da se završe 31. decembra, saopštilo je norveško Ministarstvo za naftu i energetiku danas (1. decembra), piše Rojters.

„Norveška uredba ističe na kraju godine“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Nakon naglog pojeftinjenja sirove nafte početkom 2020. godine, kada je pandemija koronavirusa pogodila potražnju, Norveška je u aprilu najavila da će smanjiti proizvodnju za poslednjih sedam meseci u godini. Ovaj potez podržao je duboke rezove grupe OPEK +, koju čine OPEK, Rusija i nekoliko drugih zemalja, ali ne i Norveška.

Grupa se ponovo sastaje ove nedelje – u četvrtak, kako bi pregovarala o daljim rezovima.

„Norveška nije deo OPEK + i nije pozvana na ovaj sastanak“, saopšteno je iz Ministarstvo za naftu i energetiku 1. decembra.

„Mere koje su OPEK + i druge zemlje preduzele tokom pandemije bile su ključne i uspešne u stabilizaciji tržišta nafte u korist i proizvođača i potrošača“, navodi se u izveštaju.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.