Udruženo protiv SAD – Nova namena i novi način finansiranja Severnog toka 2

Uprkos pooštrenim i najavi novih američkih sankcija nastavak radova na Severnom toku 2 u nemačkim vodama je planiran za 5. decembar, a nemačka štampa izveštava da je Nemačka pronašla način da zaobiđe sankcije, kao i o novoj nameni ovog gasovoda, da pored gasa, Evropu snabdeva i vodonikom.

Nakon što su objavili da će se Severnim tokom 2 u Nemačku i Evropu pored prirodnog gasa transportovati i vodonik nemački mediji izveštavaju da su tamošnji političari pronašli način da zaobiđu američke sankcije protiv ovog gasovoda, prenosi Sputnjik.

Inače, za 5. decembar najavljen je nastavak radovi na Severnom toku 2, u nemačkim vodama.

Premijerka nemačke federalne države Meklenburg-Zapadna Pomeranija Manuela Švezig planira da otvori specijalan fond za zaštitu klime kako bi se zaobišle sankcije koje su SAD predložile gasovodu Severni tok 2, preneo je nemački list Bild, pozivajući se na svoje izvore.

Prema njenim podacima, ideja je da fond za zaštitu klime klasifikuje Severni tok 2 kao „jedan od najvažnijih komponenti za zaštitu životne sredini u Meklenburgu-Zapadnoj Pomeraniji“.

Pored toga, organizacija, čije je formiranje u toku, trebalo bi da služi za uspešan završetak projekta. Prema navođenju lista, kako bi to bilo realizovano, fond namerava da napravi specijalizovano komercijalno preduzeće, čiji će proizvodi i usluge služiti isključivo u svrhe izgradnje gasovoda Severni tok 2.

Bild ističe da će nemačke kompanije, kojima prete američke sankcije, na taj način sarađivati sa ruskom stranom putem ekonomskih instrumenata, koje pruža fond. Prema informacijama lista, sa tehničkog stanovišta nijedna kompanija neće direktno sarađivati sa Severnim tokom 2. S tim u vezi, one neće biti podložne američkim sankcijama.

Vodonik – novi energent iz Rusije u Evropu

Nemačka predlaže Rusiji pomoć u izgradnji infrastrukture za transport vodonika u zemlje EU. Jedna od trasa za isporuku može postati Severni tok 2, saopštio je nemački ministar za zaštitu životne sredine Karsten Zah u okviru rusko-evropske konfrencije za klimu koja se održava u Moskvi.

„Čini mi se da će u dugoročnoj perspektivi više vodonikovih sirovina biti isporučivano Severnim tokom 2. Naravno, postojaće i prelazni period, ali u dugoročnoj perspektivi će to biti vodonikove sirovine“, rekao je Zah, odgovarajući na pitanje da li Severni tok 2 može u dugoročnoj perspektivi biti iskorišćen za isporuke vodonika.

Zah je skrenuo pažnju na to da u Evropi ima sve više potrošača koji su zainteresovani za vodonik. On vidi veliku perspektivu saradnje Nemačke i Rusije po ovom pitanju.

„Rusija je najveći isporučilac energenata. Pošto će se potražnja pomerati u stranu vodonika, u interesu Rusije i Nemačke, kao i EU je da se napravi odgovarajuća infrastruktura i shema za podršku ovog sektora energetike“, dodao je Zah.

Po njegovom mišljenju, Rusija ima veliki potencijal za proizvodnju vodonika.

„Spremni smo da pomognemo u izgradnji ove infrastrukture“, zaključio je nemački ministar.

Špigel: Nemačka nastavlja izgradnju Severnog toka 2

Da se izgradnja gasovoda Severni tok 2  nastavlja najavio je i nemački Špigel.

Ima već godinu dana kako je zaustavljena gradnja Severnog toka 2, piše nemački nedeljnik. I sada, u decembru 2020. godine ona će biti nastavljena, navodi portparol konzorcijuma investitora projekta.

Prema dostupnim informacijama, Uprava za vodeni saobraćaj i plovidbu u gradu Štralzund saopštila je kapetanima brodova da počinju radovi južno od plitkog Adlergrunda u Baltičkom moru. Tamo se nalaze krajevi obe cevi koje idu iz nemačkog grada Lubmin prema Rusiji.

Kako navodi list, otpor SAD je neizbežan. Amerikanci žele na sve moguće načine da zaustave projekat. U decembru 2019. godine gradnja je bila obustavljena jer su se Švajcarci uplašili pritiska Vašingtona. Pre toga, američki Kongres je usvojio Zakon o zaštiti energetske bezbednosti Evrope. Američki predsednik Donald Tramp ga je potpisao, bez obzira na kritike Rusije i Nemačke. I budući predsednik SAD Džo Bajden, takođe, je protivnik gasovoda, podseća Špigel.

SAD se plaše da bi njihovi evropski partneri mogli pasti u preveliku zavisnost od Rusije. Uz to, oni žele da isporučuju Evropi svoj tečni gas. Za to imaju podršku istočnoevropskih država, kao što su Poljska i baltičke zemlje.

Blumberg: SAD ne mogu da zaustave izgradnju „Severnog toka 2“

Da Sjedinjene Američke Države ne mogu da zaustave izgradnju gasovoda Severni tok 2 pomoću sankcija, piše ovih dana i Blumberg navodeći mišljenje starijeg naučnog saradnika na Oksfordskom institutu za energetska istraživanja Katje Jafimave.

„Sve u svemu, još uvek je moguće da se Severni tok 2 izgradi do leta 2021. i dobije sve potrebne sertifikate za isporuku gasa sledeće zime“, istakla je Jafimava navodeći da su pred Gaspromom tri zadatka: pronaći brod za izvođenje radova na polaganju cevi, osigurati projekat i dobiti sertifikat da su radovi bezbedni i ispunjavaju standarde Evropske unije.

Dalje sankcije će verovatno produžiti ovaj period, ali prema rečima Jafimave, Gasprom će pronaći rešenje za svaku od prepreka na koju je naišao.

„Sjedinjene Američke Države moraju da shvate da neće moći da zaustave ovaj projekat“, naglasila je Jafimava podsećajući da vlada nemačke kancelarke Angele Merkel može da pomogne Moskvi

Kako je rekla, ministri u Berlinu koordinišu sa zemljama Evropske unije kako bi odgovorili na američke sankcije, a poslanici su se pridružili industrijskim grupama koje su se požalile da američka strana očigledno prekoračuje svoja ovlašćenja u pritisku na Berlin.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.