LNG terminal u Omišlju danas počinje s probnim radom

Brod LNG Croatia juče je uplovio u Omišalj s prvim količinama utečnjenog prirodnog gasa (LNG), koje su potrebne za probni rad LNG terminal. čiji start je zakazan za danas. Tomislav Ćorić, ministar privrede i održivog razvoja ističe da je osiguran novi pravac snabdevanja gasom a da je Hrvatska ucrtana na energetsku kartu sveta.

Osiguran je alternativni pravac snabdevanja, koji će tokom narednih godina i decenija osigurati snabdevanje gasom. Ono o čemu se sanjalo od 1993. danas je konačno ostvareno, rekao je Tomislav Ćorić, hrvatski ministar privrede i održivog razvoja povodom jučerašnjeg uplovljavanja broad LNG Croatia u Omišalj, piše SEEbiz.

Direktor LNG Hrvatska Hrvoje Krhen naveo je da će terminal danas početi s probnim radom, a 1. januara 2021. godine sa komercijalnim operativnim radom.

„Ovo je bio izuzetno složen zahvat, ali je, uprkos svim okolnostima uspešno realizovan“, rekao je Krhen.

Do početka januara biće obavljena testiranja pojedinih sistema na brodu, komunikacija brod-kopno i signala, gasifikacija kreće u narednih nedelju dana, instalacije će se puniti gasom, a operativni rad kreće početkom januara.

„S obzirom da su kapaciteti LNG Hrvatske za naredni period prilično popunjeni, smatram da će upravo ovaj pravac snabdevanja omogućiti stabilno snabdevanje gasom ne samo Hrvatske nego i naših severnih suseda, a da će uticati i na povećanje konkurencije i na cenu gasa za korisnike u Hrvatskoj“, izjavio je Ćorić navodeći da za realizaciju projekta treba zahvaliti izvrsnom timu, svima koji su u različitim fazama učestvovali, pri čemu je apostrofirao bivšu direktorku firme LNG Hrvatska Barbaru Dorić i sadašnjeg direktora Hrvoja Krhena.

Odgovarajući na pitanje o cenama transporta ministar je rekao da će, što se tiče tarifa, ne samo transporta, Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) sledećih dana, na osnovu zahteva Plinacroa i firme LNG Hrvatska, odrediti tarife za idući period, u skladu sa svojim kalendarom.

Ćorić je podsetio i da je Vlada sufinansirala projekat sa 100 miliona evra i da je osigurano i bespovratnih 101,4 milijon evra evropskog novca. Ceo projekat izgradnje LNG terminala i nabavke broda LNG Croatia koštao je, ukupno, 233,6 miliona evra, a ostatak novca osigurali su HEP i Plinacro.

Ćorić je stanovnicima Omišlja poručio da će LNG terminal i nadalje poštovati najviše ekološke standarde.

„Vjerujem da stanovnici Omišlja ni na koji način neće osećati prisutnost LNG terminala na Krku osim u činjenici da će Omišalj uživati svojevrsnu naknadu na osnovi rada terminala“, rekao je ministar.

Brod LNG Croatije 21. novembra isplovio je iz brodogradilišta Viktor Lenac prema španskoj luci Sagunto, u kojoj je ukrcao LNG potreban za probni rad terminala u Omišlju. Inače, najpre je bilo najavljivano da će prvi gas u Omišalj biti dopremljen iz Grčke.

Brod je dugačak 280,17 metara, širok 43 metra, bruto težine 96.576 tona. Skladišni prostor sastoji se od četiri rezervoara ukupnog kapaciteta 140,206 kubnih metara.

FSRU brod – plutajuća jedinica za prihvat, skladištenje i gasifikaciju utečnjenog gasa sastavni je deo plutajućeg LNG terminala. Uz FSRU brod, plutajući LNG terminal čine pristanište, uz koji će moći pristati i najveći LNG tankeri, pomoćna postrojenja i priključni gasovod do novog gasovoda Omišalj -Zlobin, kojim je terminal povezan s hrvatskim gasnim transportnim sistemom.

Tehnički kapacitet terminala je gasifikacija 2,6 milijarde kubnih metara utečnjenog gasa godišnje. Svi kapaciteti zakupljeni su za sledeće tri godine, do 2027. zakupljeno je 80 odsto kapaciteta, a u sledećim godinama, zaključno s 2035. oko polovina kapaciteta.

Povratak investicije očekuje se već kod zakupa 0,52 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje, a godišnji operativni troškovi terminala procenjuju se na 13 miliona evra.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.