EBRD ponudio kredit EPCG za VE Gvozd

Evropska banka za obnovu i razvoj je dostavila preliminarnu ponudio Elektroprivredi Crne Gore da finasira izgradnju Vetroelektrane Gvozd, instalisane snage od 54,6 MW i godišnjom prozvodnjom od oko 150 GWh, što je dovoljno električne energije za snabdevanje oko 25.000 domaćinstava.

Elektroprivreda Crne Gore dobila je preliminarnu ponudu od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za finasiranja projekta izgradnje Vetroelektrane (VE) Gvozd. Projekat izgradnje VE Gvozd je još jedan u nizu projekata koje će EPCG realizovati u partnerstvu sa EBRD.

Dobijenom ponudom planirano je finansiranje projekta u potpunosti iz kreditnih sredstava, uz povoljne komercijalne uslove, prilagodjene prirodi projekta. Iznos planiranih sredstava je do 82 miliona evra, a ponuda će biti predmet daljih analiza, navedeno je u saopštenju EPCG.

Planirana finansijska sredstva koristila bi se za nabavku glavne opreme. Tenderi za nabavku samih vetroagregata, izvođenje građevinskih radova, priključenja na prenosnu mrežu i ostale infrastrukture biće sprovedeni u skladu sa pravilima EBRD-a.

Očekivani početak izgradnje vetroelektrane je tokom 2021. godine, dok je puštanje elektrane u probni rad predviđeno 18 meseci nakon početka radova. Planirana snaga VE Gvozd je 54,6 MW, sa godišnjom prozvodnjom od oko 150 GWh, što je dovoljno električne energije za snabdevanje oko 25.000 domaćinstava.

Iz EPCG podsećaju da je Skupština akcionara EPCG donela oduku o izgradnji vetroelektrane Gvozd kao i odluku o potpisivanju ugovora o zajedničkom razvoju projekta. Donošenju odluke prethodila je izrada Studije potencijala vetra i procene energetske proizvodnje i Studije tržišta i poslovnog modela za VE Gvozd urađenih od strane renomirane nemačke kompanije Fihtner.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.