Optimistična prognoza MMF za svetsku ekonomiju

MMF je povećao prognozu globalnog rasta za 2021. za 0,3 procentna poena - na 5,5 posto zbog očekivanog povećanja poslovne aktivnosti kasnije tokom godine, nakon sprovođenja vakcinacije protiv kovida-19, i zbog dodatnih paketa podrške privredi i građanima u nekoliko velikih ekonomija. Tokom 2022. MMF predviđa da će svetska privreda porasti za 4,2 procenta.

Ističući da je projekcija ovogodišnjeg rasta svetskog bruto domaćeg proizvoda podignuta u odnosu na oktobarsku prognozu zbog očekivanog povećanja poslovne aktivnosti kasnije tokom godine, nakon sprovođenja vakcinacije protiv kovida-19, i zbog dodatnih paketa podrške privredi i građanima u nekoliko velikih ekonomija Gita Gopinat, glavni ekonomista MMF-a, na predstavljanju najnovijeg, januarskog izdanja izveštaja Svetski ekonomski izgledi 2021. je saopštila da je Međunarodni monetarni fond (MMF) je povećao prognozu globalnog rasta za 2021. godnu za 0,3 procentna poena, na 5,5 posto, piše Tanjug.

Istovremeno, MMF je, po njenim rečima, smanjio procenu prošlogodišnjeg globalnog pada za 0,9 procentnih poena, na -3,5 odsto. Manji pad od prvobitno predviđenog je rezultat snažnijeg ekonomskog zamajca u drugoj polovini 2020. godine nego što se očekivalo.

Za 2022. predviđa da će svetska privreda porasti za 4,2 procenta.

Gopinat ističe da se predviđa značajna razlika u dinamici oporavka među zemljama, u zavisnosti od pristupa medicinskim sredstvima, efikasnosti mera podrške, izloženosti prekograničnom prelivanju posledica i strukturalnih karakteristika koje čine krizu.

Političke akcije treba da obezbede efikasnu podršku ekonomijama dok ne krene čvrst oporavak, s naglaskom na unapređenje ključnih imperativa – povećanje potencijalne proizvodnje, obezbedivanje participativnog rasta koji koristi svima i ubrzanje procesa tranzicije na manju zavisnost od ugljenika, konstatuje Fond.

Dodaje da je potrebna snažna multilateralna saradnja da bi se pandemija svuda stavila pod kontrolu, a ti napori uključuju jačanje finansiranja Kovaks mehanizma radi ubrzanja dostupnosti vakcina svim zemljama, kroz obezbeđenje univerzalne distribucije vakcina po pristupačnim cenama za sve.

Prema projekcijama Fonda, razvijene ekonomije će ove godine porasti za 4,3 odsto, a naredne za 3,1 procenat, dok tržišta u usponu očekuje rast od 6,3 posto ove i od 5,0 procenata iduće godine.

Za evrozonu se prognozira rast od 4,2 posto u tekućoj i od 3,6 odsto u sledećoj godini, pri čemu će Nemačka, najveća evropska ekonomija, zabeležiti privrednu ekspanziju u 2021. i 2022. godini od 3,5 i 3,1 posto, respektivno.

Francusku, po MMF-u, očekuje rast od 5,5 procenata ove godine i od 4,1 posto dogodine.

Ubedljivo najveći skok BDP-a u ovoj godini imaće Kina, 8,1 posto, dok će dogodine usporiti na 5,6 procenata. Pri tome, Fond procenjuje da je prošle godine druga najveća svetska ekonomija jedina zabeležila rast BDP-a od 2,3 odsto.

Ekonomija Sjedinjenih Država će, smatra MMF, imati rast od 5,1 posto u 2021. i od 2,5 procenata naredne godine, dok se Velikoj Britaniji predviđa povećanje BDP-a za 4,5 odsto ove i za 5,0 posto 2022.

Izvor: Tanjug

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti