Raketa pogodila postrojenje Saudi Aramkoa

Saudijsko ministarstvo energetike, prema zvaničnoj agenciji SPA, saopštilo je u nedelju uveče da je bespilotna letelica pogodila naftnu luku, a balistička raketa pogodila objekte energetske kompanije Aramkoa, na istoku Saudijske Arabije. „Jednu od baza tankera nafte u luci Ras Tanuri, na istoku, među najvećima na svetu, jutros je napao dron koji je došao iz mora“, navodi se u saopštenju.

Saudijska Arabija je u nedelju ponovo napadnuta, saopšteno je iz saudijskog ministarstva energetike, na dan kada je vojna koalicija koju ta zemlja predvodi bombardovanjem Sane počela operaciju protiv pobunjenih Huta u Jemenu, što su prvi vazdušni udari zadnjih meseci.

Prema Rijadu, pobunjeni Huti su u ratu sa jemenskom vladom, koju koalicija podržava od 2015. godine, počeli da napadaju saudijsku monarhiju.

Saudijsko ministarstvo energetike, prema zvaničnoj agenciji SPA, saopštilo je u nedelju uveče da je bespilotna letelica pogodila naftnu luku, a balistička raketa pogodila objekte energetske kompanije Aramca, na istoku Saudijske Arabije, prenosi SEEbiz.

„Jednu od baza naftnih tankera u luci Ras Tanuri, na istoku, među najvećima na svetu, jutros je napao dron koji je došao iz mora“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Ubrzo nakon toga, „fragmenti balističkih projektila pali su u blizini naseljenog područja Saudijskog Aramaka u gradu Dahran“, dodaje se, bez preciziranja da li ima žrtava ili ko je odgovoran za napade.

Dron i raketa su pogođeni i uništeni, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rijada.

Koalicija je već u nedelju ujutro izvestila da je presrela 12 dronova u Saudijskoj Arabiji, koji su, navodno, gađali „civilne“ ciljeve. Istovremeno su presretnute dve rakete ispaljene na grad Jazan, na jugu.

Napadi su se dogodili dan nakon što je vojna koalicija, predvođena Saudijskom Arabijom, izvestila da je pokrenula operaciju protiv jemenskih pobunjenika bombardovanjem glavnog grada Sane.

„Operacija je usmerena protiv vojnih kapaciteta hutista u Sani i drugim delovima Jemena“, objavili su iz koalicije.

Ovo širenje nasilja događa se u trenutku kada je američka administracija Džoa Bajdena pozvala hutiste da deeskaliraju sukob, nakon što su uklonjeni sa spiska „terorističkih organizacija“, kako ne bi ometali isporuku humanitarne pomoći Jemenu.

Istovremeno sa napadima na Saudijsku Arabiju, pobunjenici su nastavili ofanzivu na naftni grad Marib, poslednje uporište na severu Jemena, koje je i dalje u rukama lojalista.

U subotu su vladini vojni izvori izvestili da je tamo najmanje 90 boraca sa obe strane ubijeno u žestokim borbama u poslednja 24 sata.

„Pobede“ provladinih snaga u Maribu podstakle su pobunjene hutiste da pojačaju napade na monarhiju, rekla je koalicija.

Pobunjenike podržava Iran, veliki rival Rijada u regionu. Ali Teheran poriče da ih je snabdevao oružjem.

Pobunjeni hutisti, koji su započeli borbe 2014. godine iz svog uporišta na severu Jemena, zauzeli su veći deo zemlje, uključujući i glavni grad Sanu. Zauzimanje Mariba težak je poraz za vladu i njenog saudijskog saveznika.

Tokom rata u Jemenu ubijeno je na desetine hiljada ljudi i raseljeni su milioni, saopštile su nevladine organizacije. Rat je podstakao i najgoru humanitarnu krizu na svetu, upozoravaju UN.

Ubrzo po dolasku u Belu kuću, Bajden je objavio kraj američke pomoći saudijskoj vojnoj kampanji u Jemenu, rekavši da je ona „prouzrokovala humanitarnu i stratešku katastrofu“.

Ali istovremeno je ponovio podršku Vašingtona Rijadu u zaštiti njegove teritorije.

Izvor: SEEbiz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.