REMIX gorivo spremno za završni test

Rusija je spremna da testira seriju gorivnih sklopova napravljenih od recikliranog uranijuma i plutonijuma. Koncept goriva REMIX može da se koristi sa bilo kojim reaktorom i obećava postepenu promenu u efikasnosti resursa i smanjenju otpada, navode iz Rosatoma.

Seriju od šest gorivnih sklopova REMIX proizvela je podružnica Rosatoma TVEL u Rudarsko-hemijskom kombinatu Železnogorsk, saopštio je juče Rosenergoatom. Planirano je da oni prođu puni ciklus rada u jednom od ruskih reaktora VVER-1000.

Ovakav vid testiranja „daće nam više informacija o ponašanju REMIX goriva u jezgru reaktora i njegovom uticaju na fiziku reaktora. Time bismo dobili potrebne podatke za licenciranje potpunog punjenja jezgra sa REMIX sklopovima, kao i referentno iskustvo za komercijalizaciju i uvođenje takvog goriva“, rekao je Aleksandar Ugrjumov, potpredsednik za istraživanje, razvoj i kvalitet u TVEL-u.

Ovakav plan se nadovezuje na uspešno ispitivanje tri gorivna sklopa, od kojih svaki sadrži nekoliko REMIX šipki u nuklearnoj elektrani Balakovo, koje je nakon pet godina završeno u septembru. Ti sklopovi su u skladištu dok se visoki nivoi radioaktivnosti raspršuju – dovoljno da se mogu detaljno ispitati.

„Uvođenje REMIX goriva omogućilo bi da se eksponencijalno poveća sirovina za nuklearne elektrane, zbog zatvaranja ciklusa nuklearnog goriva. Kao i da se istrošeno nuklearno gorivo reciklira umesto njegovog skladištenja“, rekao je Rosatom.

Šta je REMIX?

REMIX (od regenerisane mešavine) gorivo je napravljeno od uranijuma i plutonijuma, koji se dobija kao nerazdvojena smeša (peleti) iz prethodno korišćenog goriva. Oni se dopunjuju sa nisko obogaćenim uranijumom, da bi se dobilo gorivo koje radi u okviru istih parametara kao gorivo napravljeno samo od svežeg nisko obogaćenog uranijuma. To znači da reaktor ne bi trebao nikakve modifikacije da doživi da bi počeo da koristi REMIX.

Ciklus ponovne obrade, reciklaže i dopune može se ponoviti čak pet puta. Pri tome svaki put se uklanjaju otpadni proizvodi fisije i vitriraju u staklo spremno za trajno geološko odlaganje. U teoriji, novi reaktor bi mogao da radi tokom čitavog svog projektovanog veka od 60 godina na samo tri REMIX goriva, kružeći ih neprekidno.

U avgustu prošle godine, Rosatom je odobrio investiciju za postavljanje pune proizvodne linije za REMIX gorivo. Uranijum-plutonijumske gorivne pelete će se proizvoditi u Rudarsko-hemijskom kombinatu u Železnogorsku, u Krasnojarskom kraju. Tamo već postoji veliko skladište za gorivo VVER-1000. Pelete će se proizvoditi u gotove gorive sklopove u Sibirskom hemijskom kombinatu u Seversku u Tomskoj oblasti u Rusiji.

Dok se gorivo REMIX proizvodi u Rudarsko-hemijskom kombinatu u Železnogorsku, sami peleti se proizvode u Sibirskom hemijskom kombinatu u Seversku, 640 km istočno, gde Rusija ima veliko skladište u koje odlaže iskorišćeno gorivo VVER-1000.

Izvor: WorldNuclearNews

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti