SAD ove godine neto uvoznik sirove nafte

SAD će ove, kao i prošle godine nastaviti da uvoze više sirove nafte nego što izvozi. Ta država je bila neto izvoznik naftnih derivata duže od jedne decenije, ali su uvek bila neto uvoznik sirove nafte, što znači da uvoze više sirove nafte nego što izvoze. Pad globalne potražnje i niske cene nafte su 2020. uticale na ukidanje podsticaja zemljama izvoznicama nafte da povećaju proizvodnju, što je omogućilo SAD da izvoze više nafte u 2020. nego što su činile u prošlosti.

Veći neto uvoz sirove nafte će i ove godine, kao i 2021., učiniti Sjedinjene Američke Države neto uvoznikom nafte, nakon istorijske promene sa statusa neto izvoznika nafte 2020. godine, saopštila je u petak američka Uprava za energetske informacije (EIA).

Neto uvoznik nafte je država koja uvozi više sirove nafte i rafinisanih proizvoda nego što izvozi sirove nafte i derivata.

SAD su bile neto izvoznik naftnih derivata duže od jedne decenije. Ali, uvek su bile neto uvoznik sirove nafte, odnosno, uvoze više sirove nego što izvoze.

Septembra 2019. istorijska promena

Istorijska promena u ukupnoj trgovini sirovom naftom i naftnim derivatima je zabeležena 2020. godine, kada su SAD postale neto izvoznik nafte. Na mesečnom nivou, u septembru 2019. su Sjedinjene Države izvezle više sirove nafte i naftnih derivata nego što su uvezle. Bio je to prvi mesec u kojem je Amerika bila neto izvoznik nafte od početka vođenja mesečnih evidencija 1973. godine, saopštila je EIA na kraju 2019. godine.

Pad globalne potražnje za naftom i niske cene nafte su u 2020. ukinule podsticaje zemljama izvoznicama nafte da povećaju proizvodnju. To je omogućilo Sjedinjenim Državama da izvoze više nafte te godine nego što su činile u prošlosti, saopštila je danas EIA.

Administracija je dodala, takođe, da je 2020. razlika između uvoza i izvoza sirove nafte u SAD pala na najnižu tačku od 1985. godine. Uz rastuću potrošnju u 2021. godini, neto uvoz sirove nafte porastao je za 19 posto, na prosečnih 3,2 miliona barela dnevno (bpd).

SAD će ove godine nastaviti da uvozi više sirove nafte nego što izvozi. Očekivani neto uvozo u proseku je 3,9 miliona barela dnevno. Ako se prognoze EIA o rekordno visokoj godišnjoj proizvodnji sirove nafte u SAD od 12,6 miliona barela dnevno u 2023. ostvare, neto uvoz sirove nafte u SAD će opasti na 3,4 miliona barela dnevno sledeće godine, saopštila je administracija.

Izvor: OilPrice

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti