Šta su Rusi našli na Antarktiku

Ruski istraživački brodovi prijavili su Moskvi rezerve od ukupno 511 milijardi barela nafte na Antarktiku. Međutim, ekspolatacija minerala i nafte na Južnom polu zabranjena je Ugovorom o Antarktiku iz 1959. godine...

Rusija je pronašla više stotina milijardi barela rezervi nafte i gasa na Antarktiku u oblastima na koje polaže pravo Velika Britanija. Ova otkrića izazivala su bojazan pojedinih britanskih parlamentaraca zbog mogućnosti kršenja međunarodnog Ugovora o Antarktiku koji zabranjuje eksploataciju ugljovodonika na Južnom polu.

Istraživanja su uvod u prebacivanje opreme za bušenje i eksploataciju netaknutog regiona za fosilna goriva, upozorili su britanski poslanici.

Ruski istraživački brodovi kojima upravlja Ruska agencija zadužena za pronalaženje mineralnih rezervi za komercijalnu eksploataciju (Rosgeo) prijavili su Moskvi rezerve od ukupno 511 milijardi barela nafte što je oko 10 puta više od celokupne proizvodnje u Severnom moru za 50 godina, naveli su Britanci u izveštaju koji je poslat Komitetu za reviziju životne sredine (EAC) prošle nedelje.

Ugovor o Antarktiku

Ekspolatacija minerala i nafte na Južnom polu zabranjena je Ugovorom o Antarktiku iz 1959. godine. Da bi se zaustavili novi pokušaji rudarenja 1998. godine potpisan je i Madridski protokol u kojem se takođe ističe zabrana komercijalnog istraživanja i eksploatacije mineralnih resursa.

Britanski poslanik Dejvid Ratli rekao je prošle nedelje rekao pred Komitetom za istraživanje životne sredine da Ministarstvo spoljnih poslova veruje ruskim uveravanjima prema kojima se na Antarktiku sprovode samo naučna istraživanja.

„Rusija je nedavno ponovo potvrdila svoju posvećenost ključnim elementima sporazuma“, izjavio je Ratli.

Britanski analitičari se ne slažu, upozoravajući da je bilo kakvo verovanje Rusima da se pridržavaju svojih obaveza bilo naivno što pokazuje primer invazije na Ukrajinu.

Profesor sa Rojal Holovej koledža i britanski stručnjak za Antarktik Klaus Dods koji je takođe svedočio u Komitetu za reviziju životne sredine, kaže da su aktivnosti Rusije daleko bliže istraživanju nafte i gasa nego posmatranju u naučne svrhe.

„Sporazum o Antarktiku potencijalno ugrožava ne samo Rusija već i Kina. Rosgeo se bavi seizmičkim istraživanjima i drugim srodnim geodetskim poslovima i aktivnosti Rusije treba shvatiti kao kršenje normi i prethodnicu za predstojeću eksploataciju resursa“, izjavio je Holovej.

Sporna teritorija

Britanska antarktička teritorija čini najveću i najjužniju od 14 prekomorskih teritorija Velike Britanije i najmanje je pristupačna sa čak 99 odsto pokrivenosti ledom. Naučnici smatraju da je u prošlosti Britanska antarktička teritorija imala topliju klimu sa vegetacijom koja je potencijalno omogućila formiranje naslaga fosilnih goriva.

Britanska antarktička teritorija se proteže severozapadno od Južnog pola, obuhvatajući Antarktičko poluostrvo i Vedelovo more.

Pored Rusije, pravo na delove tzv. Britanske antarktičke teritorije polažu Argentina i Čile osporavajući Londonu raspolaganje ovim delom kontinenta, a sasvim sigurno da će se napori intenzivirati ako se iz ruskih seizmičkih istraživanja dokaže postojanje rezervi nafte.

Bitka za Antarktik

Drugi stručnjaci upozoravaju da su sukobi u Ukrajini i rivalstvo između Kine i SAD najveća pretnja budućnosti Antarktika.

Komandant Britanske stanice za istraživanje Antarktika tokom Foklandskog rata između Argentine i Velike Britanije 1982. godine profesor na Univerzitetu u Kenterberiju na Novom Zelandu Alan Hemings kaže da bi rastuće tenzije mogle da unište sporazum koji je štitio zamrznuti kontinent od eksploatacije. Sporazum o Antarktiku će biti revidiran 2048. godine, ali svaka uključena nacija zadržava pravo da odustane od njega kad god želi.

„Nikada neće doći razumno vreme za vađenje ugljovodonika iz Antarktika. Ono što će nas sve potopiti je svaki pokušaj da se eksploatišu ugljovodonici Antarktika, a to je upravo cilj ruskih aktivnosti upravo sada. Mi smo usred veoma ozbiljnih tenzija između zapadnih država i Rusije oko Ukrajine i između SAD i Kine u vezi sa globalnom hegemonijom“, rekao je Hemings.

Izvršni direktor Sekretarijata ugovora o Antarktiku sa sedištem u Buenos Ajresu Albert Ljuberas Bonaba kaže da će se o takvim pitanjima raspravljati na godišnjoj konferenciji te organizacije kao i da ne želi da komentariše spekulacije oko ruskih aktivnosti.

U međuvremenu, portparol Forin ofisa kaže da je Velika Britanija u potpunosti posvećena Ugovoru o Antarktiku i zabrani komercijalne eksploatacije minerala.

„Prošle godine, sve strane Ugovora o Antarktiku potvrdile su svoju stalnu posvećenost zajedničkom radu u okviru dogovorenog okvira, koji rezerviše Antarktik samo za naučnu upotrebu“, saopšteno je iz Forin ofisa.

Rosgeo sa sedištem u Moskvi se nije oglašavao ovim povodom.

Izvor: Politika

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti