Trka solara i nuklearke u Mađarskoj

Kapacitet solarne energije u Mađarskoj približio se kapacitetu nuklearne elektrane Paks. Iz MAVIR-a, međutim, ukazuju da se uporedivost sa nuklearnom energijom odnosi samo na instalisani kapacitet, jer je dostupnost solaranih elektrana uslovljena vremenskim prilikama, pa se ne može porediti sa baznim elektranama.

Kapacitet solarne energije u Mađarskoj dostigao je 2.000 MW, odnosno može se uporediti sa instalisanim kapacitetom nuklearne elektrane Paks (2.012,8 MW). Od toga, kombinovani kapacitet industrijskih solarnih elektrana iznosi 1.361,3 MW, pokazuju najnoviji podaci mađarskog operatora prenosnog sistema električne energije MAVIR, prenosi Serbia Energy.

Prema statističkim podacima operatora sistema, razvoj industrijskih solarnih panela (sa instalisanim kapacitetom od 50 kW i više) za korišćenje solarne energije u Mađarskoj dobilo je ozbiljan zamah 2015. godine, kada je instalisani solarni kapacitet povećan više od tri puta u odnosu na prethodnu godinu, na 30,9 MW. Dve godine kasnije, 2017. godine, prešao je granicu od 100 MW, približivši se 1.000 MW u prošloj godini, odnosno 1.400 MW u ovoj godini.

Podaci MAVIR-a pokazuju da je solarni kapacitet u 2017. godini i dalje činio samo 1,2% ukupnog mađarskog instalisanog kapaciteta, dok 1. decembra ove godine dostigao 13,8%.

Uporedivost sa nuklearnom energijom odnosi se samo na instalisani kapacitet, dok se dostupnost solaranih elektrana, uslovljena vremenskim prilikama, ne može porediti sa baznim elektranama.

Stopa iskorišćenosti solarnih ćelija u Mađarskoj u 2020. godini bilo je gotovo 3% veća nego u prethodnoj godini, i iznsila je 18,8%. Ako se računaju samo sunčani sati, tada ovaj pokazatelj iznosi 33,4% u 2020. godini, u poređenju sa pokazateljem dostupnosti blokova NE Paks od preko 90%. Zbog toga brzo i značajno širenje fotonaponskih postrojenja predstavlja izazov za balanisranje elektroenergetskog sistema, dodaje MAVIR.

Prema mađarskom Regulatornoj komisiji za energetiku i komunalne usluge (MEKH), povećanje iskorišćenosti solarne energije u domaćinstvima (nelicencirane proizvodne jedinice sa instalisanim kapacitetom manjim od 50 kW) bilo je nešto ujednačenije. Već u 2011. godini, pušteni su u rad solarni paneli na krovovima kuća ukupne snage 2,9 MW, dok je iskorišćenost na industrijskom nivou još uvek iznosila samo 0,4 MW. Kombinovani kapacitet kućnih solarnih panela premašio je 100 MW u 2015. godini, rast se ubrzao u 2017. godini i ostao stabilan u poslednje tri godine, do 640,2 MW registrovanih krajem septembra.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.