Završen Severni tok 2 u nemačkim vodama

Završena deonica gasovoda Severni tok 2 u nemačkim vodama, saopštio je konzorcijum koji pored Gasproma čine nemački Uniper, BASF-ova Vinteršal Dea, anglo-holandski naftni major Rojal Dač Šel, austrijski OMV i Engie. Fortuna bi trebalo da nastavi izgradnju gasovoda u danskim vodama narednog meseca. Iz SAD stižu nove pretnje na koje iz Rusije odgovaraju da se moraju prilagoditi mogućim novim američkim sankcijama, da bi dovršila projekat.

Konzorcijum Severni tok 2, koji vodi Rusija, saopštio je juče da je završio polaganje cevi za projekat u nemačkim teritorijalnim vodama, završavajući radove na delu cevovoda dužine 2,6 kilometara, koji je zaustavljen pretnjom američkih sankcija.

 „Završili smo ovaj posao“, navedeno je iz konzorcijuma u izjavi putem e-pošte, piše Rojters precizirajući da je reč o polaganju cevi u nemačkoj ekonomskoj zoni.

Ranije juče ruski brod za polaganje cevi Fortuna je, prema podacima Refinitiv Eikona napustilo gradilište gasovoda Severni tok 2 u nemačkom delu Baltičkog mora.

Fortuna je početkom ovog meseca nastavila rad na cevovodu, koji će pumpati gas direktno iz Rusije u zapadnu Evropu, zaobilazeći Ukrajinu. Rad je bio obustavljen na godinu dana zbog rizika od sankcija Sjedinjenih Država.

Gasovod, za koji se procenjuje da će koštati 9,5 milijardi evra (11,6 milijardi dolara), učiniće zapadnu Evropu zavisnijom od ruskog gasa, komentariše Rojters, podsećajući da Vašington kaže da će ugroziti evropsku energetsku sigurnost. To je postala sporna tačka u odnosima između Rusije i Zapada, koji su potonuli do najnižih nivoa nakon hladnog rata. Kremlj je sankcije nazvao „nelojalnom konkurencijom“.

Fortuna bi trebalo da nastavi izgradnju gasovoda u danskim vodama sredinom januara 2021. godine.

Konzorcijum koji gradi cevovod, koji predvodi ruski gasni gigant Gasprom sa zapadnim partnerima, još uvek mora da položi više od 100 km cevovoda, iako je već oko 94% projekta završeno.

Visoki zvaničnici američke administracije rekli su prošle srede da Vašington poziva evropske saveznike i privatne kompanije da zaustave rad, koji bi mogao pomoći u izgradnji cjevovoda, jer SAD pripremaju šire sankcije za projekat u narednim sedmicama.

Ruski potpredsednik vlade Aleksandar Novak rekao je u ponedeljak da će se Rusija morati prilagoditi mogućim novim američkim sankcijama da bi dovršila projekat. Iz Kremlja poručuju da bi nove američke sankcije usmerene na Severni tok 2 mogle da zakomplikuju završetak cevovoda, ali da su Moskva i evropske države zainteresovane za njegovu izgradnju.

Zapadni partneri Gasproma u projektu su nemački Uniper, BASF-ova Vinteršal Dea, anglo-holandski naftni major Rojal Dač Šel, austrijski OMV i Engie.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.