5G telefoni mogu ometati signale aviona

Najnovija tehnologija ima potencijal da poremeti visinske instrumente kritične za sletanje putničkih aviona pa Francuska uprava za civilno vazduhoplovstvo traži da telefoni koji koriste 5G tehnologiju budu isključeni tokom leta. Takođe, ova uprava postavljaju uslove za pozicioniranje baznih stanica 5G, kako bi se ograničio rizik od smetnji tokom sletanja na francuske aerodrome.

Telefoni koji koriste 5G tehnologiju trebalo bi da budu isključeni tokom leta, saopštila je juče (16. februara) Francuska uprava za civilno vazduhoplovstvo (DGAC).

Oni tvrde da nova tehnologija 5G telefona mogla bi ometati signale aviona i uticati na visinske instrumente koji su kritični za sletanje.

„Korišćenje 5G uređaja u avionu moglo bi dovesti do rizika od smetnji koje bi potencijalno mogle rezultirati greškama u očitavanju nadmorske visine“, rekao je portparol Uprave za civilno vazduhoplovstvo precizirajući da potencijalna opasnost dolazi zbog „smetnji signala iz bliskog izvora frekvencije snage koja je slična ili čak superiornija od snage merača  visine“.

Ovo ometanje može prouzrokovati greške „u instrumentima koji su izuzetno kritični tokom sletanja”, rekla je agencija poznata pod francuskom skraćenicom DGAC.

Prošle nedelje je avionima poslao bilten o tom pitanju, preporučujući da se 5G telefoni ili potpuno isključe ili prebace u „avionski režim“ tokom leta.

Većina zemalja već dugo zahteva da se mobilni telefoni isključe ili postave u režim leta, zbog zabrinutosti da prethodne generacije mobilnih telekomunikacionih mreža mogu ometati navigacionu i komunikacionu opremu aviona.

DGAC je, takođe, preporučio u slučajevima prekida rada vazduhoplovne opreme da letačka posada odmah obavesti kontrolore vazdušnog saobraćaja koji zatim mogu upozoriti aerodromske vlasti.

Iz DGAC-a postavljaju uslove za pozicioniranje baznih stanica 5G, kako bi se ograničio rizik od smetnji tokom sletanja na francuske aerodrome.

Jačina signala sa 5G baznih stanica postavljenih u blizini glavnih francuskih aerodroma je ograničena, rekli sui z DGAC. Francuska Uprava za civilno vazduhoplovstvo sprovodi dodatna ispitivanja od novembra, kada su francuski telekomunikacioni operateri dobili odobrenje za 5G usluge. Takođe, nastavlja da nadgleda bazne stanice 5G oko svih francuskih aerodroma u saradnji sa agencijom odgovornom za radio frekvencije.

Izvor: The National

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti