Pretraži
facebook twitter linkedin email

Kategorija: IT

Hakeri iz Severne Koreje napali kompaniju Pfizer


Severnu Koreju je južnokorejska obaveštajna služba optužila za hakovanje kompanije Pfizer zbog podataka o vakcinama Covid-19. Severna Koreja je zatvorila svoje granice 2020.godine, ubrzo nakon što je virus počeo da se pojavlјuje u Kini. U novembru je kompanija Microsoft saopštila da je najmanje devet zdravstvenih organizacija, uklјučujući Pfizer, bilo na meti državnih organizacija u Severnoj Koreji i Rusiji, što je Kremlj demantovao.


Prema navodima južnokorejskih obaveštajnih službi, Severna Koreja je pokušala da ukrade tehnologiju vakcina Covid-19 od američke farmaceutske kompanije Pfizer.Trenutno je nejasno na koje se podatke misli, ako su uopšte ukradeni, ali južnokorejska nacionalna obaveštajna agencija privatno je informisala zakonodavce o navodnom napadu, izvestila je lokalna novinska agencija Yonhap, prenosi BBC.

Iako Severna Koreja još uvek nije prijavila ni jedan slučaj koronavirusa, zemlјa bi trebalo da primi dva miliona doza vakcine AstraZeneca-Okford u narednim nedelјama. Da podsetimo, Severna Koreja je zatvorila svoje granice u januaru prošle godine, ubrzo nakon što je virus počeo da se pojavlјuje u Kini.

U novembru je kompanija Microsoft izdala saopštenje da je najmanje devet zdravstvenih organizacija, uklјučujući Pfizer, bilo na meti državnih organizacija u Severnoj Koreji i Rusiji. U njemu se navodi da su za to odgovorne severnokorejske grupe nazvane Zinc i Cerium i ruska grupa Fancy Bear. Kremlј je porekao da cilјa na istraživanje vakcina drugih zemalјa.

Iako su mnogi pokušaji provale propali, Microsoft je tada upozorio da su neki bili uspešni.

Od početka pandemije, države raspoređuju svoje hakere u okviru krize sa koronavirusom.

Nešto od ovoga je prikuplјanje obaveštajnih podataka, a nešto krađa intelektualne svojine radi sticanja prednosti. BBC navodi da je Severna Koreja uvek bila, verovatno, jedna od najaktivnijih na ovom polјu. To je zatvoreno društvo, ali ono sa naprednim sajber jedinicama, koje su spremne da cilјaju druge zemlјe, ne samo zbog tajni, već čak i samo zbog novca.

Prošle godine u Velikoj Britaniji Nacionalni centar za sajber bezbednost „bacio je zaštitnu ruku“ na istraživanje vakcina. Ove godine fokus se više usmerio na zaštitu lanca snabdevanja i uvođenje vakcine. I, nema sumnje da će zbog onoga što je u pitanju farmaceutski i zdravstveni sektor u doglednoj budućnosti biti na sajber front linijama.

facebook twitter linkedin email