Sve je čisto u projektu Buk Bijela

Buk Bijela – zelena snaga EPS-a i ERS-a

Izgradnja tri hidroelektrane predviđene projektom Gornja Drina važna je za energetsku bezbednost, ali i za zaštitu životne sredine oba partnera: Elektroprivrede Srbije i Elektroprivrede Republike Srpske. Ceo projekat Gornja Drina predviđa izgradnju HE Buk Bijela, čija instalisana snaga će biti zmeđu 93,5 i 114,5 megavata, HE Foča sa mogućom snagom od 44,15 do 53,58 megavata i Paunci, sa instalisanom snage 43,21 megavat.

Posle više od četiri decenije pokreću se investicije u gradnju hidro kapaciteta gornjem toku Drine. Udruženim snagama, Elektroprivreda Srbije (EPS) i Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) realizovaće projekat, a 17. maja položen je i kamen temeljac za hidroelektranu Buk Bijela kod Foče, prvu od ukupno tri HE.

HE Buk Bijela je deo projekta izgradnje tri hidroelektrane ne Drini, ukupne snage 211 megavata, vrednog oko 520 miliona evra. Projekat će realizovati zajedničko preduzeće HES Gornja Drina, u kojem EPS ima 51 odsto vlasništva, a ERS 49 odsto.

„Gradnja HE Buk Bijela na Drini predstavlja novi početak u odnosima Srbije i Srpske, ali i celog regiona, te pokazuje kako se zajednički radi u interesu budućih generacija koje neće poznavati granice za rad, kapital, projekte i opstanak. Ovo je projekat koji otvara mnoga druga vrata i mogućnosti. Izgradnja hidroelektrana ovog tipa važna je za energetsku bezbednost, ali i za zaštitu životne sredine, jer manje utiču na ekologiju nego termoelektrane“, rekla je Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

Projekat je temeljno pripremljen, uz poštovanje pravne i tehničke procedure, domaćih zakona i međunarodnih standarda.

„Zajednički sa Elektroprivredom Republike Srpske, posle decenija čekanja na ovaj projekat, EPS kao strani investitor sa 51 odsto vlasništva u kompaniji HES Gornja Drina, učestvuje u gradnji tri nove hidroelektrane. Ova investicija od 520 miliona evra doneće zelene kilovat-sate i povećati energetsku bezbednost Srbije i Republike Srpske. Plan je da snaga HE Buk Bijela, prve koju gradimo, bude između 93,5 megavata i 114,5 megavata, sa projektovanom godišnjom proizvodnjom do 355 miliona kilovat-sati električne energije“, rekao je Vladimir Marković, pomoćnik direktora JP EPS i direktor Sektora za ključne investicione projekte.

Gradnja hidro sistema Gornja Drina doprineće održivom ekonomskom rastu, društvenom razvoju i zaštiti životne sredine, a HE će obezbediti obnovljivu baznu električnu energiju i poslužiti kao dodatak drugim promenljivim obnovljivim izvorima energije.

Do sada su urađeni Studija opravdanosti sa Idejnim projektom, studija ekonomske isplativosti kao i dodatna analiza opravdanosti, i potpisani su koncesioni ugovori za sve tri hidroelektrane. Izgradnja sistema elektrana Gornja Drina stvara uslove za optimalno upravljanje vodnim resursima, kako u pogledu proizvodnje električne energije tako i vodosnabdevanja, navodnjavanja, smanjenja rizika od poplava i poboljšanja kvaliteta voda.

Vrednost radova i opreme u HE Buk Bijela iznosi više od 200 miliona evra, dok će ukupna investicija iznositi do 250 miliona evra. Buduća hidroelektrana imaće tri agregata, a svi agregati turbine tipa Kaplan sa vertikalnom osovinom. Očekuje se da tokom izvođenja radova bude angažovano više od 500 radnika različitih profila i stepena stručne spreme. Procenjuje se da će u periodu eksploatacije na ovom objektu biti potrebno oko 100 stalno zaposlenih.

Ceo projekat Gornja Drina predviđa i izgradnju hidroelektrana Foča, moguće snage od 44,15 do 53,58 megavata i Paunci, snage 43,21 megavat.

BiH nema nadležnost

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da osporavanja projekata poput ovog nemaju osnova.

„Bosna i Hercegovina nije nadležna za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela, te nisu osnovane primedbe iz Sarajeva. Ova lokacija nije granica između Republike Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, nego je to isključivo teritorija Republike Srpske i koncesija je u nadležnosti Komisije za koncesije Republike Srpske. Vlada Srbije nije imala potrebe da razgovara sa nekim drugim, izuzev Vlade Republike Srpske“, rekao je Višković.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti