Crna Gora: Cena struje iz dva ugla

Iz Elektroprivrede Crne gore obaveštavaju javnost da neće biti doneta odluka o poskupljenju struje za 2023. godinu. Zagovornici drugačijih stavova smatraju da politika subvencionisanja svih korisnika električne energije nije adekvatan odgovor na globalne poremećaje na energetskom tržištu - posebno kada se radi o potrošačima koji na račun jeftine subvencionisane električne energije ostvaruju ekstra profit.

Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore neće doneti odluku o povećanju cena električne energije. Na taj način je građanima omogućeno da uštede 653 miliona evra. Naime, da je došlo do povećanja cene struje zbog rasta na berzi, za potrošača koji je imao prosečan račun od 100 evra, taj račun bi iznosio više od 400 evra, a za mala preduzeća – više od 4.000 evra, poručio je predsednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović.

Posledice energetske krize

Prema informacijama iz EPCG, u periodu od 2017. godine – zaključno sa martom 2021. godine, cena električne energije koju su plaćali potrošači u Crnoj Gori bila je gotovo identična cenama na berzi. Iz tih razloga došlo je i do dva poskupljenja. U 2020. godini cena za građane je bila za 30% veća od cene električne energije na berzi. U tom periodu, navodi se, EPCG je upravljao menadžment koji je postavio DPS. 

Od dolaska novog poslovodstva, kako se navodi, dolazi do enormnog rasta cene struje na berzi i velike energetske krize.

EPCG – stabilna kompanija

„Odlukom Odbora direktora nisu povećavane cene električne energije našim potrošačima, i na taj način im je EPCG omogućila ogromne uštede. U prethodnih 18 meseci EPCG nije dobila ni cent finansijske pomoći, već je u 2021. godini uplatila 30 miliona u budžet. Bez obzira na veliku energetsku krizu, EPCG će ostati stabilna kompanija koja radi isključivo u interesu naših građana. Ujedno će postati i lokomotiva privrednog razvoja Crne Gore, smatraju u EPCG.

Kako poručuju,  razvojni planovi ove kompanije, koje već prepoznaju renomirani investitori, preporodiće Crnu Goru i dodaju da proizvodnja struje iz obnovljivih izvora nema alternativu.

Turcima za Železaru nude 20 miliona 

Predsednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović je naveo i da je EPCG krenula u proceduru kupovine nikšićke Železare. Kako je istakao, postignut je dogovor da deo sredstava bude usmeren EPCG da kupi Železaru.

Turcima je, kaže Đukanović, upućena ponuda od 20 miliona evra.

„Radnici će se vratiti u Železaru i fabrika će opet biti ponos Nikšića”, poručio je Đukanović.

Nepravedan sistem subvencionisanja

Međutim, kada je reč  o cenama struje u Crnoj Gori, zagovornici drugačijih stavova smatraju da politika subvencionisanja svih korisnika električne energije nije adekvatan odgovor na globalne poremećaje na energetskom tržištu.

Predsednik Pokreta za promene (PzP) Nebojša Medojević procenjuje da ideja po kojoj se svi korisnici subvencionišu preko netržišne cene električne energije nije dobro, ni pravedno rešenje.

„Na ovaj način veće subvencije u apsolutnom iznosu dobijaju veći potrošači električne energije, koji se sa niskim netržišnim cenama stimulišu na veću potrošnju. Tarifna politika u uslovima krize treba da destimuliše visoku potrošnju. Posebno ako se radi o nekim potrošačima koji na račun jeftine subvencionisane električne energije prate ekstra profite, na primer – oni koji „rudare kriptovalute”, naveo je Medojević.

Tržišna cena struje za ekstra profit

Za veću potrošnju električne energije koja podrazumeva lični komfor, luksuz ili visoko profitabilne poslove, cena električne energije, kako smatra, treba da bude tržišna.

„Za ljude koji žive ispod linije ekstremnog siromaštva, EPCG u saradnji sa Vladom treba da obezbedi besplatan minimalni paket električne energije koji će biti dovoljan za pokrivanje elementarnih potreba jedne porodice, bez grejanja”, navodi se u saopštenju.

Očigledno je, smatra Medojević, da je neophodno prilagoditi tarifnu politiku i politiku subvencioniranja kroz netržišnu cenu električne energije, uslovima globalne energetske krize.

Netržišnom cenom do gubitaka

„Socijalna politika se vodi preko Vlade i lokalnih samouprava, a ne preko EPCG. U javnom interesu je da EPCG obezbedi redovno i sigurno snabdevanje električnom energijom građane i privredu. Subvencionisanje potrošača kroz netržišnu cenu električne energije znači da će gubitke morati da pokrije ili EPCG ili država kao većinski vlasnik. Ovakva politika širokog subvencionisanja cene električne energije može da dovede do restrikcija zbog nestašica struje koje možda neće uopšte biti u ponudi na berzi, bez obzira na kotacije na berzi”, rekao je Medojević.

Zato i Vlada i rukovodstvo EPCG moraju da budu veoma oprezni i da politiku subvencionisanja definišu na pravedan, transparentan i održiv način.

Izvor: RTCG

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti