Zašto je porastao izvoz LNG -a iz SAD?

Desetine LNG tankera čekaju u Španiji

Zalihe gasa u Španiji ne samo da su pune, nego više od trideset LNG tankera čekaju iskrcavanje. S jedne strane su se španski koncerni preračunali u porudžbinama, ali i na tankerima čekaju veću cenu.

Španski skladišni kapaciteti za gas su toliko puni da se pred LNG terminalima te zemlje ređaju tankeri koji moraju da čekaju da budu ispražnjeni. Kako javlja španska stanica TVE, samo pred atlantskom lukom Cadiz se nalazi 15 tankera. Čeka više od 35 brodova natovarenih tečnim gasom.

Španija već dugo ima ambiciju da bude glavno čvorište za prihvat tečnog gasa Evrope: njenih šest terminala čine dobru trećinu kapaciteta čitavog kontinenta, a sedma luka u Gijonu bi ubrzo trebala da počne sa radom. Isto tako, tamo je čitavih 45% skladišnih kapaciteta Evrope za tečni gas, ali skladišta su puna.

S jedne strane su se španski energetski koncerni i njihovi partneri drugde u Evropi žestoko preračunali, dok su ovog proleća i leta naručivali tečni gas. U neku ruku je računica bila tačna: rat u Ukrajini nije stao, Rusija je i dalje nepoželjni izvor gasa za Evropljane, tako da je do kraja septembra u španske LNG terminale stiglo više od 250 tovara LNG tankera, što je otprilike količina koliko je u Španiju stiglo čitave prošle godine.

Potražnja gasa u Španiji je značajno pala

Međutim, pokazalo se da je računica pogrešna, jer je i potražnja gasa u Španiji značajno pala: ovog septembra je potrošeno 7% manje gasa nego istog meseca prošle godine. „Potražnja pada jer je vreme (u Španiji) još relativno blago, skladišta su puna, a privredna aktivnost se smanjuje“, kaže Pablo Gil iz međunarodne brokerske kompanije XTB.

Naravno da u energetskim koncernima kao što je Enagas nerado slušaju kritiku da su se preračunali prilikom poručivanja: to ne samo da govori o nestručnosti, nego je i kapital blokiran u zalihi gasa koja trenutno nema kupaca. To se nimalo ne dopada deoničarima. Zato Enagas jedva priznaje kako je „u oktobru došlo do neravnoteže između programirane isporuke i potražnje“ i brzo dodaju kako ta „situacija u Španiji nije izuzetak u Europi, nego se događa i u drugim zemljama.“

„Neravnoteža“ je u Španiji velika, jer su i ambicije te zemlje na tržištu tečnog gasa isto tako velike, ali problem jeste što se rešenje ne nazire ni u novembru. Brod koji čeka istovar košta, a dodatni trošak bi bilo najbolje prebaciti na kupca, odnosno potrošače kad se ipak i konačno odluče da uključe svoje grejanje.

Zapravo na to računaju i prodavci tečnog gasa: čak i među tih tridesetak tankera pred Španijom nije mali broj onih koji su natovarili gas u SAD-u, Alžiru ili Nigeriji i krenuli na put prema Evropi, a da još nisu ni prodali svoj teret.

Džejms Vadel iz Enerdži Aspekts nam objašnjava kako je zbog manje potrošnje i cena gasa trenutno manja nego što bi se moglo očekivati, tako da i proizvođači gasa čekaju bolju cenu.

„Kad počne sezona grejanja u novembru, decembru i januaru, trebaće nam više gasa“, a on očekuje da će tada biti i „mnogo viša cena gasa u Evropi“ nego što je trenutno.

Nastavak gradnje gasovoda MidCat kao BarMar

Španija ima još jedan problem u distribuciji gasa po Evropi: njeni transportni kapaciteti preko Pirineja. Nedavno su španski i nemački predsednici vlada opet pokušali da uvere Francusku da nastavi sa gradnjom novog gasovoda MidCat, ali Francuska i dalje u tome ne vidi svoj interes. Ona takođe ima kapacitet za prihvat tečnog gasa, zašto bi joj onda uopšte trebali Španci ili Portugalci?

Španci su već odavno počeli da grade MidCat, ali teško da će preostalih 226 kilometara preko Pirineja ikad biti sagrađeni. Sad se govori o podmorskom gasovodu između Barselone i Marselja.

Uoči nedavnog sastanka na vrhu EU je portugalski premijer Antonio Kosta bio uveren kako će „biti novog prekograničnog gasovoda, ali projekat se više neće zvati MidCat, nego će imati novo ime.“

I zaista, u Briselu su predsednici država ili vlada Francuske, Španije i Portugala dogovorili gradnju gasovoda BarMar koji bi trebao da poveže Barselonu i Marselj. Gasovod neće ići preko Pirineja, nego po morskom dnu Mediterana. Taj gasovod bi zapravo od početka trebao da bude projektovan i za transport vodonika, a ne tečnog prirodnog gasa i samo „privremeno“ bi trebao da se koristi za transport konvencionalnog goriva.

Doduše u potpisanoj nameri postoje male poteškoće: nigde ne piše ko će to platiti, niti kad bi trebalo da počne sa gradnjom, o završetku da ni ne govorimo. LNG tankeri pred obalom Španije sigurno ne mogu da čekaju toliko dugo, ali isto tako još uvek čekaju kupca. Naravno, ako im i ponudi dobru cenu, makar brod gubio novac ako je tek na sidru. Tu svi računaju: platićemo mi kad uključimo grejanje…

Izvor: Seebiz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti