Države sa najvećim brojem bogataša

Novi podaci iz izveštaja Credit Suisse Global Wealth pokazuju da je prošle godine došlo do "eksplozije bogatih pojedinaca". Oni koji su bili bogati su se još više obogatili, a oni koji su bili siromašni su postali još siromašniji. Novi izveštaj navodi da su ultra bogati pojedinci prošle godine profitirali od porasta vrednosti finansijske imovine. Inače, većina ultra bogatih i dalje živi u SAD, slede Kina i Nemačka.

Globalna populacija ultra bogatih pojedinaca porasla je za 46.000, odnosno na rekordnih 218.200. U izveštaju o globalnom bogatstvu 2022. godine navodi se da su ultra bogati pojedinci prošle godine profitirali od porasta vrednosti finansijske imovine.

Top 20 država sa najviše ultra bogatih pojedinaca / Foto: Visual Capitalist

Ova povećanja su dvostruko veća u odnosu na povećanja zabeležena bilo koje druge godine ovog veka – navodi se u izveštaju.

Iako je većina ultra bogatih pojedinaca već živela u SAD, u ovoj državi je 2021. godine došlo do zapanjujućeg povećanja od 30.470 ultra bogataša.

U tabeli ispod su date države i broj ljudi u kategorijama, neto vrednosti 50-100 miliona dolara, 100-500 miliona dolara i preko 500 miliona dolara.

Tabela 1: Države sa najbogatijim stanovnicima. U tabeli je prikazan broj stanovnika koji su „teški“ 50-100 miliona dolara, 100-500 miliona dolara i preko 500 miliona dolara
Tabela 2: Države sa najbogatijim stanovnicima

Kina i Indija će verovatno doživeti procvat što se tiče ultra bogate populacije, koja će dramatično porasti, ali imaju još dug put pre nego što sustignu SAD.

Najveća povećanja ultra bogatih, osim u SAD, su u Kini (5.200), Nemačkoj (1.750), Kanadi (1.610) i Australiji (1.350).

Smanjenje populacije ultra bogatih pojedinaca bilo je ređe, ali se dogodilo u nekoliko slučajeva. Najveći pad je zabeležila Velika Britanija (-1.130), zatim Turska (-330) i Hong Kong SAR (-130).

Izvor: Visual Capitalist

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti