EPS spreman za zimu

EPS spreman za zimsku sezonu – biće dovoljno struje

Elektroprivreda Srbije obezbedila je sve uslove za stabilnu proizvodnju uglja i struje i snabdevanje električnom energijom. Aktuelne turbulencije u Evropi dodatno ukazuju da smo u pravu kada insistiramo na očuvanju energetske nezavisnosti naše zemlje. Da nemamo naše resurse za proizvodnju struje bili bismo na kolenima, a građani i privreda bili bi u mraku, kaže Milorad Grčić, v. d. direktora EPS-a.

Građani i privreda Srbije nemaju razloga za brigu i strepnju iako na evropskom energetskom tržištu uveliko vlada kriza cena i zaliha energenata. Elektroprivreda Srbije obezbedila je sve uslove za stabilnu proizvodnju uglja i struje i snabdevanje električnom energijom. Sistem EPS-a je na vreme pripremljen za zimsku sezonu. A aktuelne turbulencije u Evropi dodatno ukazuju da smo u pravu kada insistiramo na očuvanju energetske nezavisnosti naše zemlje. Da nemamo naše resurse za proizvodnju struje bili bismo na kolenima, a građani i privreda bili bi u mraku, poručuje Milorad Grčić, v. d. direktora EPS u izjavi dostavljenoj medijima.

EPS najpovoljniji u odnosu na konkurenciju

Neki danas upiru prst u EPS. Ali, EPS nije odgovoran za cene na berzi. Slobodno tržište tera EPS da posluje u skladu sa situacijom na berzama. EPS je samo jedan od 63 licencirana snabdevača i privreda ima slobodu izbora od koga će kupovati struju. Važno je da se zna da su, iako su cene za privredu skočile, EPS-ove cene i dalje najpovoljnije u odnosu na konkurenciju.

Berzanski stručnjaci ukazuju da će se cene stabilizovati. Ali, nikada na nivo pre toga. Rekordne cene gasa, ali i uglja, koji je najskuplji u poslednjih 13 godina, usijale su berze električne energije. Megavat-sat struje je sa 60 evra, koliko je koštao početkom leta, poskupeo – sada se prodaje po ceni od 160 do 200 evra.

Srbja – energetski nezavisna zemlja

Zahvaljujući EPS-ovim termo i hidro elektranama Srbija nije uvoznik električne energije, već je energetski nezavisna država i ono što je veoma važno građani Srbije plaćaju cenu struje najnižu u regionu. Naš cilj je da i u narednim decenijama Srbija ima pouzdanu proizvodnju električne energije, obezbeđenu energetsku nezavisnost i potpuno ispunjene ekološke norme.

Evropske zemlje se bore da nabave dovoljno struje. Poljska odbija da zatvara rudnike uglja. Nemačka povećava proizvodnju iz uglja za 36 odsto. Italija i Španija se bore sa ogromnim skokom cena – većim od 30 odsto za domaćinstva. Energetske kompanije u Velikoj Britaniji traže pomoć države. Srbija i EPS ponovo pokazuju da samo domaćinski vođen EPS omogućava stabilnost i bezbednost. EPS posluje pozitivno, za šest meseci ove godine imamo profit od 97 miliona evra, a samo od izvoza struje za prvih devet meseci EPS je zaradio 86 miliona evra.

I opet se dokazuje da samo nedobronamerni žele privatizaciju, kao što su svojevremeno želeli Dragan Đilas i Marinika Tepić. Đilasovska vlast krenula je sa rasparčavanjem Elektroprivrede Srbije, verovatno sa ciljem da je u nekom momentu i u nekom procentu privatizuju. Marinika Tepić je bezuspešno ispred EPS-a više puta plašila građane da će EPS propasti, a otkada su oni otišli EPS posluje u plusu. To je jedina istina. I drugi potvrđuju ispravan pravac rada EPS.

EPS pogurao rast proizvodnje

Ekonomski institut navodi da je elektroprivreda ta koja je ove godine pogurala rast zbog proizvodnje i to sa više od 10 odsto.

Politika koju EPS sprovodi, a čiji je kreator i zagovornik predsednik države Aleksandar Vučić, je sve suprotno od propasti i privatizacije, Vučić želi jači EPS, bez prodaje EPS-a. Vučić želi da Srbija ostane energetski nezavisna, stabilna zemlja koja čuva svoje resurse.

Zato je svima jasno da bi odricanje od uglja koštalo milijarde evra. A zbog raznih interesa stabilnost bi bila ozbiljno ugrožena. Građani bi plaćali skuplju struju, a bez posla bi ostalo više desetina hiljada ljudi. I, ne samo u Elektroprivredi Srbije, već i u mnogim kompanijama koje posluju sa nama.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Komentari (1)

  1. Bravo g. Grčiću na jasnom i preciznom odgovoru zagovornicima privatizacije EPS-a. I njegovom rasparčavanju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti