Ever Given više ne blokira Suec

Jutros je oslobođen brod koji je blokirao Suecki kanal. Zastoj zbog toga što je teretni brod Ever Given blokiao Suecki kanal bez posledica je na srpsku privredu, ali posledice prestanka plovidbe teretnih brodova, tankera i ostalih plovila ovom tranzitnom rutom - jednom od najprometnijih plovnih puteva na svetu, odraziće se na svetsku trgovinu.

Gigantski teretni brod Ever Given, koji od utorka blokira Suecki kanal, oslobođen je, saopštila je kompanija Inčkejp Šiping.

Ever Given je uspešno vraćen u odgovarajući položaj jutros u 4.30 i trenutno je bezbedan, navela je kompanija na svom Tviter nalogu, prenose svetske agencije.

Kako navodi Blumberg, iako su spasioci uspeli da pokrenu brod, još nije poznato kada će Suecki kanal biti otvoren za saobraćaj.

Ever given, brod kompanije Japans Shoei Kisen koji plovi pod zastavom Paname zaglavio se u utorak dijagonalno preko južnog dela Sueckog kanala, zaustavivši saobraćaj u jednom od najprometnijih plovnih puteva na svetu.

Veliki teretni brod dužine 400 metara i širine 59 metara, posle iznenadnog udara vetra, koji mu je poremetio kurs, ukoso se nasukao u kanalu, na mestu širokom manje od 300 metara.

Najmanje 369 plovila čeka na tranzit kroz kanal, uključujući desetine brodova za prevoz kontejnera, naftne tankere i brodove koji prevoze tečni prirodni gas (LNG) i tečni naftni gas (LPG). Šteta se meri milijardama dolara.

Parališući efekat ovog zastoja već je primetan u Siriji, gde su vlasti bile prinuđene da uvedu restrikcije goriva, jer je Ever Given uticao na uvoz nafte u Siriju i usporio dolazak broda koji nosi gorivo i naftne proizvode.

Agencija za zdravlje životinja Rumunije saopštila je u subotu da je blokadom pogođeno 11 brodova koji su preuzeli stoku iz te zemlje.

NVO Animals internešenel upozorila je da na potencijalnu tragediju, koja preti oko 130.000 životinja.

Zastoj u Suecu bez posledica za srpsku privredu

„Blokiranje saobraćaja u Sueckom kanalu stvorilo je velike probleme transportnim kompanijama i pojedinim proizvođačima, ali nije uzrokovalo krupna pomeranja na svetskom tržištu”, ocenjuje Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije i naglašava da za sada nema posledica tog incidenta za srpsku privredu.

Stanić kaže da je zbog nasukanja gigantskog broda došlo do prekida u globalnom lancu snabdevanja jer je to glavna ruta kojom se roba iz istočne Azije transportuje u Evropu.

„To je, u ovom trenutku, problem za kompanije koje transportuju robu, za proizvođače, kao i za korisnike te robe. Međutim, to ne može da bude uzrok krupnih pomeranja na svetskom tržištu” rekao je Stanić za K1 televiziju navodeći da blokada Sueckog kanala ne predstavlja problem za globanu privredu, ali da taj incident ima kratkotoročni efekat na tržište nafte i energetike, kao i da može da utiče na povećanje troškova transporta koji, kako kaže, rastu od kraja godine.

Kako je rekao, zbog rizika od prekida u lancu snabdevanja određene zemlje se koncentrišu da ti lanci budu što kraći i da ih približe matičnim zemljama.

Ukazuje da se oko 80 odsto svetske trgovine odnosi na robu, a da se 80 odsto te trgovine odvija morskim putem, odnosno kroz transport brodovima. Ističe da je to najekonomičniji vid transporta i da u poslednje vreme zbog ekonomskih razloga kompanije povećavaju gabarite svojih brodova što, kako je objasnio, može da izazove probleme kao što je incident u kome se nasukao brod.

Stanić je rekao da je najavljena međunarodna istraga o uzroku nasukanja broda i dodaje da su takvi incidenti retki, ali da predstavljaju dodatni rizik za međunarodnu trgovinu.

„Ovo je tehnička stvar, nije politička kriza i neće drugo trajati”', naveo je Stanić i dodao da je PKS sve vreme u kontaktu sa domaćim kompanijama i da proverava da li imaju problema u proizvodnji zbog kašnjenja komponenti koje štizu iz istočne i jugositočne Azije.

„I prošle godine je u januaru i februaru Kina bila blokirana zbog pandemije, ali su naše kompanije imale zalihe i nije bilo problema da nastave proizvodnju, dok ne stignu nove isporuke. Isto je i sada, ali je ovaj incident mnogo manji'''', kazao je Stanić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.