Evropa se smrzava – ruski budžet puni

Odgovarajući na pitanje zašto je gas poskupeo 10% na evropskim tržištima Izvestija piše da je tome doprinela zima hladnija od prošle, kao i to što je, zbog pandemije, potražnja na tržištu gasa manje opala od potražnje za naftom. Potražnja za gasom potpuno će se oporaviti 2021. godine. Gasprom će u januaru i februaru, kao najveći poreski obveznik, u ruski budžet doneti više sredstava u odnosu na prethodnu toplu zimu 2020.

Prvu radnu nedelju 2021. godine obeležilo je poskupljenje prirodnog gasa. Cene na međunarodnim tržištima porasle su 10% za samo jednu noć od 11. do 12. januara. Glavni razlog tome je, jednoglasni su analitičari – hladna zima u Evropi, piše Izvestija pokušavajući da odgovori na pitanje šta ovo znači za Gasprom i ruski budžet.

Gas je 12. januara poskupeo na glavnim evropskim energetskim trgovinskim berzama: na TTF-u u Holandiji do 284 dolara a na španskom PVB-u do 379 dolara za 1.000 kubnih metara.

Poslednji put takvi pokazatelji su primećeni pre dve godine. Pokazalo se da je ova zima u Evropi oštrija nego prošle godine, a evropski potrošači aktivno koriste raspoložive rezerve u skladištima gasa zajedno sa običnim zalihama.

Hladno vreme je izuzetno povoljno za Gazprom. To znači da će u januaru-februaru 2021. godine Gasprom, kao najveći poreski obveznik, u ruski budžet doneti više sredstava u odnosu na prethodnu toplu zimu 2020. godine.

Prema prognozi američke energetske agencije EIA, svetske cene gasa ove godine će porasti za 5-6% u odnosu na trenutne cene, odnosno ukupna prognoza za industriju gasa je pozitivna, ocenjuje Ivana Semčenkova, analitičara Grupe Finam.

Da li će hladna zima biti početak uspešne godine za Gasprom? Analizirajmo druge faktore koji utiču na cene.

Udeo spot ugovora

Danas na evropskom tržištu većina dugoročnih ugovora o snabdevanju gasom uključuje povezivanje sa cenama za isporuke na gasnim čvorištima i oni čine oko 60% obima prodaje po ugovorima, dok na cene povezane sa cenama nafte (naftna formula) otpada oko 35% prodaje, kaže Ivan Timonin, analitičar kompanije Vigon Consulting.

„S tim u vezi, rast spota će direktno uticati na stvarne prodajne cene gasa izvoznika. Ovo je povoljan faktor za Gazprom. Što se tiče kupaca plavog goriva, potrošači koji dobijaju gas po ugovorima po naftnoj formuli danas su u povoljnijim uslovima. Iako je crno zlato, takođe, zabeležilo značajan rast početkom ove godine, njegov uticaj na potrošače ima odložen efekat zbog zaostajanja uključenog u ugovorne uslove“, zaključuje ekspert.

Sistem na postrojenju za tečni prirodni gas Foto: RIA Novosti / Sergej Krasnouhov

Uticaj koronavirusa

Uspešna ispitivanja ruske vakcine, pokretanje masovne proizvodnje i početak vakcinacije stanovništva 2021. godine – ove vesti ulivaju optimizam, kaže Ivan Timonin komentarušući da „oživljava nada za oporavak ekonomske aktivnosti i, kao rezultat, potražnje za prirodnim gasom.

Nosač LNG-a Cignus Passage nalazi se na vezu postrojenja za tečni prirodni gas u zalivu Aniva u blizini sela Prigorodnoie u Sahalinskom regionu Foto RIA Novosti  Sergej Krasnouhov

Prema Ivanu Semčenkovu iz Finama, tržište gasa je izgubilo manje potražnje od tržišta nafte, a potražnja će se potpuno oporaviti 2021. godine.

Sankcije SAD

Faktor američkog pritiska / sankcija može indirektno uticati na prihode Gasproma, kaže Ivan Semčenkov.

„Novi američki predsednik došao je na vlast i može se očekivati pojačani pritisak na projekte kompanije, posebno Severni tok 2. Međutim, kompanija pokazuje stabilan prihod, a trenutna situacija će ga povećati tek 2021. godine“, kaže ekspert.

Poljski LNG terminal u Svinoujscie. Foto: lnggroup.com.au

Pored toga, Amerikanci ozbiljno žele da oduzmu udeo evropskog tržišta Gaspromu: LNG se redovno isporučuje poljskom LNG terminalu u Svinoujsceu radi preprodaje iz SAD-a, podseća upravljački partner analitičke agencije VMT Consult Ekaterina Kosareva ističući da je „moguće da će srednjoročno Amerikanci deponovati svoj gas, a da će cene LNG-a biti niže od očekivanih, što će, zauzvrat, uticati na cenu gasa iz gasovoda”.

Smanjena investicija

Godine 2020. kompanije su masovno odbile da otpočnu sa novim naftnim i gasnim projektima, koji su zamrznuti na neodređeno vreme. To će uticati na ponudu kada potrošnja dostigne nivo pre krize.

Smanjenje kapitalnih izdataka bilo je neravnomerno u celoj industriji, kaže Ivan Semčenkov.

„Američke i evropske kompanije iz privatnog biznisa eksploatacije škriljaca najviše su smanjile investicije, na 40-50%. Velike državne kompanije, kao što su Saudi Aramco, Petrobras, Gasprom… najmanje smanjuju kapitalne izdatke. Smanjenja u državnim kompanijama obično ne prelaze 10-15%, a ponekad čak i 5%, kao u slučaju Saudi Aramcoa. Smanjenje investicionih programa podrazumeva smanjenje budućih stopa proizvodnje bušotina, što utiče na ponudu na tržištu. Shodno tome, ako postoji nestašica na tržištu gasa, onda će cena gasa rasti“, rezimira analitičar.

Terminal za tečni prirodni gas u Klaipedi Foto: TASS / Ladislav Karpov

„Pandemija COVID-19 značajno je uticala na raspored puštanja u pogon postrojenja za LNG u izgradnji. Većina projekata kretala se u otprilike godinu dana unapred, što je povezano ne samo sa nepovoljnim cenovnim okruženjem, već i sa poteškoćama u realizaciji projekata nastalih u vezi sa uvođenjem restriktivnih mera “, rekao je Ivan Timonin analizirajući smanjene kapitalne investicije kompanija koje su se opredelile za tržište LNG-a.

Skladišta se pune i prazne

Hladna zima primorava Evropljane da koriste svoje rezerve gasa. Sada je popunjenost podzemnih skladišta gasa manja nego u prethodnih pet godina – 66,63% naspram 66,67% u proseku. Shodno tome, što ostane manje rezervi, potrošači su spremni da kupuju gas u potencijalnoj nestašici.

Prekomerna ponuda gasa u skladištima povezana je sa široko rasprostranjenim blokadama u Evropi. Kada je ekonomski život „zamrznut“ niko nije kupovao gas. Prema Ivanu Semčenkovu, „da nije bilo zaključavanja na početku prošle godine, sada bi cene gasa, najverovatnije, bile mnogo više od onih koje vidimo, jer bi u Evropi mogao da postoji veliki nedostatak gasa“.

Izvor: Sofia Smirnova / Izvestija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.